Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Vejrskift giver håb om nye fugle

lørdag 12. november 2022
Møde i fuglestationens styregruppe.
af Anne Hermanns & Ole Friis Larsen

Så lagde vinden så omsider, hvilket gav nye fugle til haven. Det er tydeligt at træksæsonen snart er helt slut, så vi må glæde os over de fugle som endnu kommer.

20221112_100638.jpg
Fuldvoksen solsort. Foto Anne Hermanns.

Bonus info:

Fugle har et ekstra gennemsigtigt øjenlåg kaldet blinkhinden. Blinkhinden er en form for elastisk membran der sidder lige under fuglenes øjenlåg. Normalt lukker fuglene kun de rigtige øjenlåg når de sover, hvorimod de jævnligt blinker med "blinkhinden".

Blinkhinden beskytter fuglens øje mod støv og udtørring, men man mener også, at de har en anden funktion. Når fuglene flyver, og især i høj hastighed, er øjnene meget udsatte. De kan derfor slå blinkhinden for og på den måde undgå evt. øjenskader. Man kan sammenligne det med en slags beskyttelsesbriller. Hos fugle som lever omkring vand, kan blinkhinden også bruges som et par dykkerbriller og give fuglen mulighed for at se under vand.

20221112_100556.jpg
Her ses blinkhinden tydeligt som et mat lag over solsortens øje. Foto: Anne Hermanns.

 

12.11.22.JPG

 

Nyt fra fuglestationen: Det meste af lørdag holdt fuglestationens styregruppe sit halvårlige møde. Styregruppen diskuterede blandt andet fuglestationens økonomi, ledelse og langsigtede arbejdsplander, men også forhold som det frivillige personales trivsel, ture, arrangementer og arbejdsopgaver for det næste halve år. Det er både de store linjer, der bliver tilrettelagt på styregruppens møder, og praktiske ting som indkøb af nye hovedpuder i stationens senge.

GFU nov lor20221112844 Fuglestationens styregruppe samlet til møde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Efterårets standardiserede ringmærkning slutter om nogle få dage, 15. november, men en ringmærker bliver på stationen nogle uger mere for at ringmærke fugle uden at skulle følge standardtimernes regler. Desuden vil to frivillige fortsætte med at tælle fugletræk daglige på Odden til cirka midt i december. I den periode foregår størstedelen af lommernes efterårstræk ud af Østersåen, og det vil vi gerne registrere. Lørdag fik vi således set 126 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) på træk med 26 i samlet flok som den største forekomst.

Trækket på Odden: Som allerede nævnt kom der først og fremmest Rødstrubede Lommer forbi på en lørdag, der ellers var præget af tæt skydække og dis det meste af morgenen og formiddagen. Værd at bemærke er også et fortsat pænt træk af Toppede Skalleslugere (Mergus serrator) samt to Alke (Alca torda). Fra land var der næsten intet træk, men dog to fine rovfugle, nemlig en adult/voksen han Blå Kærhøg (Circus cyaneus) og en ung Fjeldvåge (Buteo lagopus).

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Anne Ramskov Hermanns, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.