Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Et net fuld af blade, gør ingen ringmærker glade!

tirsdag 8. november 2022
Svag trafik over havet efter dage med hård blæst, men trafik igen på landtrækket.
af Anne Hermanns & Ole Friis Larsen

I dag kunne vi omsider sætte net op igen efter flere dage med for hård vind. Det var småt med fugle i haven, men vi fik alligvel ringmærket et par drosler og lidt andre småfugle. 

På sidste runde blev vi glædeligt overrasket af 3 gråsiskner, som bare er skønne fugle at ringmærke. Farven på toppen af hovedet er kraftigst hos hannerne, og kan derfor bruges til at kønsbestemme denne lille finke. Hannerne kan desuden også have rødt på brystet, men denne farve varriere af årstiden.

20221108_120935.jpg
Gråsisken han. Foto: Anne Hermanns.

20221108_123329.jpg
Gråsisken, hun til højre og han til venstre. Foto: Anne Hermanns.

Efter standart ringmærkningstiden observere Henrik en bramgås med sort halsring på marken bag fuglestationen. Det lykkedes desværre ikke at aflæse ringen, da flokken blev skræmt op inden. Vi formoder ringen er fra Finland pga. farven, men vi kan ikke bekræfte det medmindre fuglen bliver genfundet i en af de kommende dage.

Susanne tog hjem idag efter at have hjulpet med ringmærkning i ca. 2ugers tid. I den tid hun har været her, har hun bidraget med godt arbejde og humør og for mit vedkommende, er hun allerede blevet en god ven.

08.11.22.JPG

 

Trækket på odden: Undskyld for et par dages dyk i de daglige trækrapporter; vi kan alle trænge til en lille pause, og det meget blæsende vejr har både trættet og givet små tal, men det har alligevel været interessant at opleve med andre fugle end de sædvanlige. Mandag bragte den hårde vind blandt andet 15 Alke (Alca torda) og to Lomvier (Uria aalge) så tæt forbi Gedser Odde, at vi kunne interessere os for detaljer som fodlængder, nuancer i fjerdragterne (Lomvier er lidt bruntonede) samt selvfølgelig forskellige næbformer. Læg dertil 15 ubestemte Alke/Lomvier, og alene det var hele observationstiden værd. Tirsdag havde vinden lagt sig lidt, og der var opklaring i luften; det gav ikke noget stort træk, men der kom småfugle i trækket igen og et par Traner (Grus grus), som vidnede om, at der stadig er landfugle på banen.

GFU anda20221107824 Et år gammel Fjeldvåge (Buteo lagopus) i mandagens udtræk. Vi skelner ofte mellem unge Fjeldvåger fra i år og adulte/voksne fugle, men imellem de to aldersklasser er de et år gamle 2k-fugle (andet kalenderår). Denne han viser flere træk, som svarer til netop sådan en et år gammel Fjeldvåge. Hvis man kigger godt efter, skulle det være til at se, at nogle af de yderste fjer på vingerne - fingrene/primærerne - er gamle og afblegede. Bagkanten af vingerne er lidt uregelmæssig, fordi der er både lidt længere fjer tilbage fra ungfugledraten og lidt kortere nye fjer. Den mørke plet under struben viser, at det er en han, men halen har kun et enkelt ekstra smalt bånd, som også adulte/voksne hunner kan have det, mens adulte/voksne hanner normalt har flere smalle mørke bånd over det bredere mørke endebånd. Knopletterne er opløste, som det er almindeligt hos adulte/voksne hanner. Fuglen er i øvrigt lysere end gennemsnittet, men det har næppe noget med alderen at gøre. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU anda20221107825

Begge dage har desuden budt på pæne træk af Stormmåger (Larus canus) og Hættemåger (Chroicocephalus ridibundus), som siver forbi kredser rundt over havet og leder efter mad, men samtidig bevæger sig mod sydvest. I weekenden kom der omkring 3.000 Stormmåger og tæt på 1.000 Hættemåger. Mandag og tirsdag har budt på tilsvarende tal, så der på fire dage har været et træk på 8.000 Storm- og Hættemåger.

GFU anda20221108819 Stormmåge og Stormmåge) i tirsdagens forbitræk. Begge i karakteristiske vinterdragter. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Vi har talt og beregnet mågerne ved at rette et teleskop mod et bestemt punkt i tre minutter et par gange hver time og så talt, hvor mange måger, der er passeret i løbet af tre minutter. Der findes ikke nogen bestemt metode eller standard, og andre måder at gøre det på kan være ligeså gode.

GFU anda20221108821 Stillitser (Carduelis carduelis) på forbitræk over havet. Netop Stillitserne 'driller' ofte ved ikke at flyve ud, men blive ved med at cirkulere rundt på odden, og vi skal være omhyggelige med ikke at tælle de samme fugle flere gange. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Tirsdag blev i øvrigt meget forskellig fra mandag med bedre vejr, men til gengæld betydeligt færre arter over havet og ingen alkefugle eller kjover i standardtiden ved odden. Ud for Birkemose på østsiden af odden blev der imidlertid blandt andet set lidt alkefugle og en Mellemkjove (Stercorarius pomarinus) med en sværm af Stormmåger efter sig – det var måske, da jeg fra odden kunne se en stor sværm af måger i det fjerne bag markerne mod nordøst og undrede mig over, hvad der foregik.

Værd at bemærke i tirsdagens træk var et pænt antal Sortænder (Melanitta nigra) på over 1.800.

 GFU anda20221107817 Ser de os? Ja, det gør de helt sikkert. Mange fugle ser generelt bedre end mennesker. Med moderne kameraer, der tager serier af billeder i hurtige sekvenser, er der næsten altid et af billederne, der viser en fugl, som kigger direkte på fotografen. Her er det en Rød Glente (Milvus milvus) på udtræk mandag formiddag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Hvad der er i vente de kommende dage er ikke til at vide. Vores estiske kolleger længere inde i Østersøen har umiddelbart ikke meget at byde på med meget små tal søndag og tirsdag og ingen observatører ved Põõsaspea neem mandag. Deres eneste trecifrede tal tirsdag var lige under 160 Havlitter (Clangula hyemalis), men der kan sagtens være både store antal af rastende fugle og enkelte overraskelser på strækningen imellem os.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Anne Ramskov Hermanns, Susanne Primdahl, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.