Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Endnu en perle til kæden
Endelig kunne nogle net sættes op, der var dog regn i luften så et begrænset antal net blev sat op så de hurtigt kunne lukkes i tilfælde af der skulle komme for meget regn. Heldigvis blev det aldrig rigtigt til noget regn så nettene kunne stå hele standardperioden.
Til aften blev der sat net op til uglerne, og det gav hurtigt årets 3. perleugle.
Perleuglen bliver ringmærket.
Foto: Susanne Primdahl
Ugler har mange fjer/dun på deres ben, så der skal drejes lidt på ringen nogle gange før ringen kan lukkes helt.
Foto: Susanne Primdahl
Fuglen her er en 1k, dvs en fugl fra i år.
Foto: Susanne Primdahl
Ugler har en utrolig god hørelse, her ses øret.
Foto: Susanne Primdahl
Den smukke ugle fra i aftes.
Foto: Susanne Primdahl
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Perleugle/Boreal owl 1/0
Gærdesmutte/Wren 1/0
Rødhals/Robin 0/1
Solsort/Blackbird 6/1
Vindrossel/Redwing 0/2
Fuglekonge/Goldcrest 0/1
Blåmejse/Blue tit 0/1
Musvit/Great tit 0/1
Grønsisken/Siskin 10/0
Lille gråsisken/Lesser redpoll 6/0
Dompap/Bullfinch 0/1
Total 24/8
Fredag blev en Himalayasanger (Phylloscopus humei) hørt i fuglestationens have. Fuglen blev ikke set, men bestemt som Himalayasanger på basis af lydoptagelser af kald, som både stemmer overens med sonogrammer og er bekræftet af andre kyndige folk.
NB: VÆR OPMÆRKSOM på, at der IKKE er adgang til fuglestationens have på grund af ringmærkning, men kun på grusvejen til og fra fuglestationen.
NB: Der er IKKE mulighed for PARKERING på fuglestationens område. Bilister henvises til P-pladsen ved Gedser Odde og kan derfra går over engen til fuglestationen.
Trækket på odden: Torsdag og fredag blev to dage med rigtig Gedserblæst og godt blandet træk over havet. Her samlet i en enkelt oversigt, fordi holdet torsdag aften ikke fik skrevet blog, men tog til ’torsdagsmøde’ hos DOF Storstrøm i Nykøbing Falster for at høre Michael Thelander fortælle om lokalafdelingens projekt med redekasser til Store Skalleslugere (Mergus merganser), og det hænger fint sammen med vores arbejde ved Gedser Odde, hvor vi jævnligt ser Store Skalleslugere, som sagtens kan være fugle, der er knyttet til de opsatte kasser langs blandt andet østkysten af Falster helt ned til Bøtø.
Den hvide Gråand (Anas platyrhynchos) i fredagens træk skal med for at vise, at det er misvisende, når Gråænder med andre farver ofte lidt nedladende bliver kaldt franskbrødsænder eller parkænder. Farvefejl og variationer forekommer også hos vilde Gråænder, som denne leucistiske (hvid, men ikke albino) and, der måske er identisk med en hvid and, som i længere tid har ligget ved Bøtø lidt længere mod nord. Det må vise sig. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Blæsten har næsten holdt landtrækket tilbage, men der har været fine forekomster af sent efterårstræk med over 1.100 Sortænder (Melanitta nigra), mere end 100 Fløjlsænder (Melanitta fusca) og op mod 150 Havlitter (Clangula hyemalis), hvoraf en del endte med at raste på Gedser Rev i løbet af fredag formiddag. Læg dertil en fredag formiddag med rekord for dette efterår med hele seks Suler (Morus bassanus) – de er ikke alle blevet ofre for forårets fugleinfluenza, som ellers har slået hårdt til i ynglekolonier i Nordsøen. Fredagens fugle så alle ud til at være adulte/voksne fugle.
Et sjældent syn. Overflyvende Fløjlsænder set direkte nedefra. Den lidt lysere fugl nederst til højre er enten en adult/voksen hun eller en ung fugl fra i år. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Torsdag var det mest bemærkelsesværdige måske fire Fløjlsænder, som skød genvej ind over land og fløj lige over vores observationspost. Det er der ingen af de nærmeste folk omkring fuglestationen, der kan komme i tanke om, at de har set før. Fredag havde vi stor glæde af 3 Lomvier (Uria aalge) og 17 Alke (Alca torda), hvoraf flere passerede så tæt forbi, at vi kunne se Lomviernes mere bruntonede sorte oversider og udstikkende fødder bagtil til forskel fra Alkenes rent sort-hvide look og fødder, der holdt sig inden for halespidsen – foruden forskellene på Lomviernes spidse næb og Alkenes mere stumpe forender.
Bjergænder (Aythya marila) og Toppede Skalleslugere (Mergus serrator) i fredagens sene efterårstræk. Bjergænder og Troldænder (Aythya fuligula) kan være svære at skelne imellem under de ofte svære lysforhold ved Gedser Odde, men her er det til at se Bjergændernes mere grå oversider, og nu har hunnerne store hvide markeringer omkring næbbet i vinterdragten. Det ses også hos Troldænder, men kun hos nogle få procent og aldrig hos flertallet i en flok. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Værd at bemærke fra fredagens vidunderlige og blandede træk er også to meget sene Landsvaler (Hirundo rustica). Desuden er der stadig Fjeldvåger (Buteo lagopus) i det daglige træk og det giver grund til optimisme for arten, efter at bestanden længe synes at have været i tilbagegang på de vigtigste træklokaliteter i vores del af verden.
Endelig er lyset værd at bemærke. Dagene bliver kortere og koldere. Til gengæld betyder det mindre varmeflimmer både over land og over havet, så tabet af lys bliver lige nu fint kompenseret af, at vi ser fuglene mere klart i kikkerter og teleskoper.
Torsdag fik tælleholdet desuden assistance af ringmærkerne ude på odden, og det var en fornøjelse.
Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.
Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Anne Ramskov Hermanns, Susanne Primdahl, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.