Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Ung ringmærker skambidt på fuglestationen
Efter gårdagens meget stille dag, var der fugle i dag, og efter et par dage med ret stor andel af genfangster ser det ud til at mange af dem som har rastet i haven efter den store dag for en lille uge siden endelig er begyndt at forlade haven.
En ung ringmærker (unavngiven) blev i dag skambidt af en meget aggressiv blåmejse. Den var åbenbart meget vred over at blive genfanget efter at have været ringmærket på fuglestationen sidste år. Vi kunne høre hun ømmede sig da vi kom hen til ringmærkeren.
Som advarsel bringer vi her et billede af den bidske Blåmejse.
Foto: Susanne Primdahl
Det er selvfølgelig ment i sjov med skambidt, men selv om blåmejsen ikke er stor kan den bide utroligt hårdt med det lille næb. Selv større fugle som f.eks solsort bider slet ikke så hårdt som blåmejsen.
Ung Grønsisken hun, som blev dagens sidste fugl, før nettene blev lukket.
Foto: Susanne Primdahl
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Spurvehøg/Sparrowhawk 1/0
Gærdesmutte/Wren 13/1
Rødhals/Robin 2/6
Solsort/Blackbird 2/1
Sangdrossel/Song thrush 0/1
Gransanger/Chiffchaff 3/0
Fuglekonge/Goldcrest 19/3
Blåmejse/Blue tit 0/1
Musvit/Great tit 1/0
Grønsisken/Siskin 1/0
Total 42/13
Trækket på odden: En smuk, men fuglefattig dag på Odden – bortset fra Stormmågerne (Larus canus), som bragte os i mål med lige under 5.700 fugle på standardtidens fem timer, hvoraf 4.200 var Stormmåger på et sydvestlig ’sivetræk’. Af de øvrige 1.500 fugle var 810 Ederfugle (Somateria mollissima). Mest bemærkelsesværdigt var måske en flok på 14 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) en god halv time efter solopgang.
Rødstrubede Lommer i flok onsdag morgen. De flyver ofte med en let genkendelig 'korona-afstand'. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Åbenbart var der i det hele taget svag trafik på østersøruterne onsdag morgen. Ved Söderskär på sydkysten af Finland noterede fire observatører fra 8 til 13.30 cirka tusind fugle på træk over havet, hvoraf 364 var Bramgæs (Branta leucopsis), 310 Havlitter og resten stort set lidt kragefugle og finker. Vores kolleger ved Põõsaspea neem i Estland så 6.700 fugle på træk, hvoraf 3.800 var Fløjlsænder (melanitta fusca) og 1.500 Havlitter (Clangula hyemalis).
Der kommer stadig Fjeldvåger på trækket fra land, og nu er der en del unge imellem. De to fugle på billederne viser, at der også er individuel variation i dragterne hos dem, selv om de generelt er mere ensartede end Musvågerne. Bemærk især variationen i 'skjoldet' på bugen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Så kan vi lide med vores amerikanske kolleger ved Cape May Bird Observatory, Avalon Seawatch, hvor de nok har kedet sig lidt med 1.100 fugle på fire en halv time, hvoraf 479 var Brilleænder (Melanitta perspicillata ) og 258 Øreskarver (Nannopterum auritum), som vi til gengæld gerne ville have set selv i meget mindre mængder. Eller vi kan glæde os over store trækdage andre steder, som ved Cape Pembroke på Falklandsøerne, hvor en observatør 17. oktober i løbet af fire timer noterede 137.000 Sodfarvede Skråper (Puffinus griseus) og 620 Sortbrynede Albatrosser (Thalassarche melanophris), alle på sydgående træk.
Værd at fejre på træk i verden langt fra Gedser Odde var også en ny verdensrekord i non stop-flyvning for Små Kobbersnepper (Limosa lapponica). En kun fem måneder gammel fugl amerikansk sender lettede 13. oktober fra Alaska med kurs mod New Zealand, hvor den bestand overvintrer, men ramte ved siden af og landede mandag 24. oktober på østkysten af Tasmanien syd for Australien efter at fløjet mindst 13.560 kilometer på 11 døgn og 1 time. Det er betydeligt over den rekord, som en anden Alaska-kobbersneppe satte sidste år på 13.050 kilometer, oplyser Pukorokoro Miranda Shorebird Centre i New Zealand.
Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.
Folk på stationen: Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.