Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Ballade med blade
Så fik jeg stille og roligt startet en ny periode med ringmærkning på GFU, hvor jeg de næste par uger kommer til at arbejde sammen med ringmærkerne Henrik og Anne samt observatør Ole og aspirant Kristina - sidstnævnte netop ankommet til stationen i eftermiddag.
I dag var Henrik og jeg alene om ringmærkningen, da Anne har været hjemme på weekend og først kan være med fra i morgen, men det var heller ikke noget problem at overkomme arbejdsbyrden med kun 45 fugle gennem lab'et. Vi havde mere ballade med blade, som vi konstant måtte pille ud af nettene.
Topscorer på dagens liste blev Fuglekonge, som udgjorde en tredjedel af dagens mærkninger.
Fuglekonge, ung hun.
Foto: Susanne Primdahl
Det er blevet efterår, siden jeg var her sidst, og om efteråret bliver standardmærkningen suppleret med et par net til Spurvehøge o.lign.
De kastede en enkelt ung Spurvehøg hun af sig i dag, som Henrik kunne sætte ring på. Det er længe siden, jeg har ringmærket en Spurvehøg, så jeg var glad, da der også sad en i det ene hejsenet til mig.
Spurvehøg, ung han.
Foto: Susanne Primdahl
Hans og Gert var også forbi fuglestationen i dag, hvor Tonny Pedersen fra Kulturelt Samråd, Guldborgsund var på besøg med den nye brochure, som folk fra fuglestationen har leveret en del fotos til. Det bliver muligt at tage et eksemplar med sig, når man besøger sydspidsen af Gedser Odde.
Den detaljerede oversigt over dagens ringmærkninger (RI) og aflæsninger (RC) skal I selvfølgelig ikke snydes for:
Trækket på odden: Mandag tegnede fint med vejret. Vind fra sydlige retninger, ikke alt for hård og nogen sol. Sådan blev det, men det gav ikke ret meget rent fuglemæssigt. Vi var også kun to på Odden til at holde styr på det. Den slags dage kan være gode til at specialisere sig eller bare prøve at blive bedre til de fugle, som kommer.
På havet var der igen et subtilt træk af måger. Det kan være vanskeligt at registrere, og vi har ikke altid tid til at beskæftige os med det. Himlen over havet er bare fuld af måger, som tilsyneladende ikke laver andet end at lede efter mad, men når man kigger godt efter, er det til at se, at alle langsomt driver i samme retning mod sydvest og altså er på træk. Det blev til næsten 2.700 forbitrækkende måger af tre almindelige arter – Stormmåge (Larus canus), Sølvmåge (Larus argentatus) og Hættemåge (Chroicocephalus ridibundus). Det interessante er ikke arterne, men erkendelsen af, at der foregår et træk, og arbejdet med at registrere det.
Det klassiske kendetegn for Fjeldvåger er de tre mørke pletter - en mørk kno på hver vinge og det mørke felt på bugen. Det er mest markant hos unge fugle, som denne fra mandag formiddag.
Der er også andre kendetegn. De fleste Fjeldvåger kan bestemmes selv på meget stor afstand på den hvide forkant på vingerne, og den er som regel mest tydelig hos årets unge fugle.
Unge Fjeldvåger har en mørk bagkant på halen ligesom de adulte/voksne, men hos de adulte er grænsen mellem hvidt og sort knivskarp, men den er tydeligt diffus hos de unge. Bemærk også på alle billederne, at fuglene har lys iris i øjnene - et sikkert tegn på en ung Fjeldvåge. Fotos: Ole Friis Larsen/GFU
Fra land var der overraskende lidt, næsten ingen småfugle og heller ikke ret mange rovfugle, bortset fra et ikke helt ringe træk af Fjeldvåger (Buteo lagopus). Til gengæld var der tid til at arbejde lidt med dem. Flere har været lidt bekymrede over, at vi indtil nu næsten ingen unge Fjeldvåger fra i år har set – 1k (kalenderår) fugle. Vi kan selvfølgelig ikke alders- og kønsbestemme en hel del af dem på grund af afstand, modlys og andre forhold, men blandt mandagens 33 Fjeldvåger i standardtidens fem timer, lykkedes det at finde 11 unge 1k-fugle, og det var fint. Desuden fik vi bestemt en adult/voksen hun og tre adulte/voksne hanner, mens 18 forblev uspecificerede Fjeldvåger.
Ung Blå Kærhøg ved Gedser Odde mandag formiddag. Den trak ikke ud i den lidt hårde modvind fra syd, men foretrak at blive og jage over markerne, hvor vi så den flere gange. Her viser den brunlige underside, at det er en ung fugl fra i år, og de lyse øjne, at det er en han. Unge hunner har mørke øjne. Måske ser vi den igen i tirsdagens træk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.
Folk på stationen: Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.