Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Hård arbejdsdag for ringmærkerne

onsdag 19. oktober 2022
På Odden blev dagen præget af Bramgæs og Ringduer i tusindvis.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkning

Det blev en rigtig travl dag hvor cifrene taler for sig selv. Vi sover godt i nat!

 

maerkning19102022.JPG

Trækket på odden: Nogle dage er det krydderierne på tilværelsen, der præger trækket med oplevelser af fåtallige og sjældne fugle, andre dage er det trækkets storhed, der sætter præget på dagen med nogle få arter i store mængder. Sådan var det onsdag morgen og formiddag med samlet set 59.865 fugle på farten ved Odden. Det var to arter, der stod for det meste med næsten 24.000 Bramgæs (Branta leucopsis) og lige under 21.000 Ringduer (Columba palumbus). På tredjepladsen slog 6.500 ubestemte gæs dagens Ederfugle (Somateria mollissima), som endte lige over 6.300 efter standardtidens fem timer plus tre kvarter ekstra. De ubestemte gæs var antagelig i høj grad Bramgæs, som vi bare ikke kunne bestemme med sikkerhed helt derude over vandet, hvor de bare var noget gråligt, der flimrede af sted i varmedis og stærkt modlys fra en sol, der også gav os smukt vejr og varme efter et par morgentimer med rigeligt kold nordenvind.

GFU onsd20221019748 Nogle få af dagens mange tusinde Bramgæs. De små sorte, hvide og grå gæs lyste godt op i solskinnet. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Tilbage i trafikken var der ikke meget at tale om. Dagen efter et stort træk af Spurvehøge (Accipiter nisus) var der åbenbart kun nogle få tilbage. Til gengæld var der flere småfugle end normalt i buske og krat, blandt andet en Gulirisk (Serinus serinus). Også en Mosehornugle (Asio flammeus) vakte opsigt; det var nok den samme fugl, som først trak ind over land ude fra havet og noget senere fløj ud igen, men helt sikker er det svært at være. Småfuglene trak kun i beskedne antal, selv om der var mange af dem; det gav til gengæld ringmærkerkollegerne inde på fuglestationen en meget travl dag.

GFU onsd20221019747 En af de Gransangere (Phylloscopus collybita), der onsdag ledte efter mad i en hybenbusk på Odden for at fylde fedtdepoterne til trækket, tog ikke meget notits af, at samme busk var omgivet af fuglefolk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Værd at bemærke fra Odden var, at der også var masser af fuglefolk, såvel velkendte og erfarne feltfolk som folk, der så ud til at tænke, at trækket på Odden er en spændende oplevelse at bruge nogle timer af efterårsferien på, og et højskolehold på udflugt i deres kursus om fugle. Det er altid dejligt, når en lokalitet som Gedser Odde med et stort og spektakulært fugletræk kan lokke mange mennesker ud at opleve naturen.

Torsdag tegner til en flot dag i trækket med solskin og moderat vind fra nordøst. De seneste dages træk tyder på, at mange fugle nu flygter fra kulde mod nord og øst. I DOFbasen er der for onsdag meldt om 1.200 Musvåger (Buteo buteo) og over 300 Røde Glenter (Milvus milvus) ved Stevns. Nogle af dem kan dukke op ved Gedser Odde torsdag. I havtrækket har vores kolleger i Estland onsdag talt tusindvis af gæs og ænder. Nogle af dem kan vi også vente på sydspidsen af Danmark i løbet af torsdagen.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Anne Ramskov Hermanns, Søren Mygind, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.