Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Fra Skagen til Gedser
Efter gårdsdagens blæsevejr var der, efter et vejromslag til svage vind fra syd øst og overskyet, forventninger til en bedre dag for ringmærkningen. Dette holdt også stik, da vi mærkede ialt 67 fugle inden for standardtid og 2 Spurvehøge efter standardtid.
De sidste par dage har vi brugt eftermiddagen på at fange Spurvehøge. Ud over, at det altid er oplevelse at kigge en Spurvehøg i øjnene, indgår Spurvehøgene i et interessant projekt hvor vi tager prøver for fugleinfluenza fra den såkaldte kloak. I lighed med krybdyr, men i modsætning til pattedyr, kommer såvel kønsceller, afføring og urinsyre ud gennem det samme hul på fugle, som bliver kaldt kloakken.
En...,
to...,
tre...,
... og så har en smuk ung Spurvehøg af hankøn bidraget til vores viden om fugleinfluenza og er klar til at blive sluppet og komme videre på sit træk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
I øjeblikket er det som nævnt fugleinfluenza, der bliver testet for, men i fremtiden kan andre og måske nye vira blive relevante. Fra et sundhedsperspektiv er det således en vis opmærksomhed på de såkaldte zoonoser, som er en fællesbetegnelse for vira der efter en mutation kan smitte fra dyr til mennesker. Og når vi nu alligevel har fuglene i hånden er det jo dejligt at have mulighed for at deltage i dette arbejde.
Udover arbejdet med Spurvehøgene bød dagen på en interessant aflæsning af en Gærdesmutte som i efteråret 2020 blev mærket på Skagen og nu er kommet til Gedser.
Endelig havde vi besøg af Marielyst Højskole hvor Simon Vikstrøm er lærer for et hold, som pt arbejder med temaet fugletræk. Så endnu en gang var der en lejlighed til, at Hans kunne fortælle om arbejdet på fuglestationen og vi fik vist nogle fugle frem.
Dagens ringmærkninger:
Trækket på odden: En herlig dag med fugle og folk på sydspidsen af Norden. Efterårsferien betyder altid flere folk, og det er både godt at få lidt mere assistance til at registrere trækket og at opleve folk, som bare gerne vil opleve fuglene. De fik noget for ulejligheden i blæsten, der ikke var specielt hård med 5-8 meter i sekundet, men ramte frontalt fra sydøst, som er en af de få retninger, vi ikke rigtig kan finde læ for på Gedser Odde, hvis vi vil følge trækket over havet, og det var her, dagens mest spændende fugle kom.
Ikke at der var noget stort havtræk, bortset fra en pæn strøm af Ederfugle (Somateria mollissima), men vi fik set over 30 lommer, Sortstrubede (Gavia arctica) såvel som Rødstrubede (Gavia stellata), hvoraf to endda kom tæt over vores hoveder med lyd på. Vi oplevede måske også alle fire sandsynlige arter af kjover med en Almindelig Kjove (Stercorarius parasitticus), den større og tungere Mellemkjove (Stercorarius pomarinus) og den største, Storkjoven (Stercorarius skua) som den sidste. Ind imellem kom en, som mindede mest om den mindste, Lille Kjove (Stercorarius longicaudus), men som vi endte med mest forsvarligt at lade være ubestemt med Almindelig Kjove som den alternative mulighed. Vi arbejder trods alt med arter, der ligner hinanden, og hvor de største af den ene art kan være større end de mindste af den anden. Det gør ikke noget, at vi ikke altid kan bestemme en fugl sikkert; netop usikkerheden kan give de beste – og mest lærerige – diskussioner og inspirere til videre fordybelse i bøger og netartikler hjemme.
En af mandagens Rødstrubede Lommer i tidligt morgenlys. Det er vist til at se, at næbbet buer en smule opad. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Landtrækket gav rigelig beskæftigelse og udfordring til flere med et pænt stort træk af småfugle at holde rede på, lidt rovfugle og store flokke af duer.
Og mens vi er ved træk: En god italiensk ven og ornitolog lagde mandag formiddag et billede af syv Skarver (Phalacrocorax carbo) på Facebook. Dem havde han set på vej over Alperne 2.700 meter over havets overflade i Stelvio-passet tæt på grænsen mellem Italien og Schweiz. Passet er det næsthøjeste i Alperne, og det er åbenbart ikke noget, der afskrækker en flok skarver op træk sydover.
Tusind tak til dagens fremmødte på Odden og til alle dem, der talte i weekenden og på den måde sikrede tal på trækket lørdag og søndag, mens den faste observatør fra fuglestationen var nødt til at klare et par andre opgaver.
Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.
Folk på stationen: Hans Lind, Anne Ramskov Hermanns, Søren Mygind, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.