Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Vinden ramte endnu engang Gedser

torsdag 6. oktober 2022
af Joakim Matthiesen & Ole Friis Larsen

Ja - jeg må starte med at indrømme at dagens blog endnu engang bliver af den korte slags. Indholdet i bloggen må nødvendigvis følge dagens begivenheder og med vind på 14 m/s er der ikke meget at skrive om. 

Vi blev hurtigt enige om ikke at åbne nettene i morges. Det blæste simpelthen for meget. Spejlnet og kraftig vind er ikke en god kombination. I stedet drog jeg med Ole og Mads ud på odden for at se om der skulle ske lidt på trækfronten.

Vagn og Anne åbnede 3 net i haven omkring kl.09. Det gjorde at vi ikke endte dagen med et stort rundt 0. Det lykkedes nemlig at fange hele 16 grønsisken og 2 spurvehøge hvoraf den ene var en flot gammel han. 


IMG 20221006 122722 edit 356753495452853Spurvehøg, en han på mindst 2 år.

I morgen siger vejrudsigten 10 m/s - absolut ikke optimalt, men mon ikke vi kan gennemføre en standardmærkning? Vi ses!

Trækket på odden: Hård vind på 11-18 meter i sekunder kaldes også kuling til hård kuling, og den udsigt skabte drømme ved morgenborget om skråper eller andre sjældenheder ved Gedser Odde. Da det samtidig blæste lidt rigeligt til ringmærkning, fik observatørerne forstærkning af et par af ringmærkerne ude i læ af bygningen på sydspidsen. Morgenen startede da også hektisk med et stort træk af Ederfugle (Somaterie mollissima) langt ude over bølgerne allerede før solopgang, og efter den første time havde vi registreret over 2.500 af de sort-hvide hanner og deres mere fåtallige brune artsfæller, men så begyndte antallet at dale, og i løbet af standardtidens sidste fire timer kom der færre end i den første time alene. Vi sluttede de fem timer med en total på 4.996 Ederfugle – end ikke ved at skrabe enkeltindivider ind på listen i de sidste ti minutter, kunne vi trække summen op over de magiske fem tusinde.

Vejret bød selvfølgelig også på en hård tur i modvind for Ederfuglene. Ved solopgang var der et halvt hundrede af dem på vandet ved Gedser Rev. Sidst på formiddagen passerede en sejlbåd og fik 750 Ederfugle til at lette fra samme område. Det viser nok også, at dagens træk ikke blev større, fordi mange andre havde givet op, før de nåede helt til Gedser Odde.

Meget andet var der ikke at tælle eller nyde på den kulingramte havrute, og trækket af småfugle fra land var yderst beskedent, men så kom der alligevel en del rovfugle. Røde Glenter (Milvus milvus), lidt Tårnfalke (Falco tinnunculus), et par Dværgfalke (Falco columbarius) og en del Spurvehøge (Accipiter nisus), hvoraf mange kom fornøjeligt tæt forbi og gjorde det muligt at se på øjenfarver. Det samme gjorde nogle af dagens Musvåger (Buteo buteo). Mange fugle skifter farve med alderen og afslører derfor fuglenes alder, og på fuglestationen er det et fint eksempel på, at vi træktællere kan lære noget af ringmærkerne og føle os på et luksuskursus.

GFU tors20221006655 Unge Spurvehøge fra i år har lidt bleggule øjne, som i løbet af det første leveår bliver dybere gule og efterhånden orangetonede. Hos meget gamle hanner kan iris endda blive helt rød. Kig på den mindst to år gamle han, som ringmærkerne fangede, højere oppe i bloggen og sammenlign med denne, som vi så ude på odden. Den orange irisfarve antyder en han på træk, som også er mindst to år - og i øvrigt med sin  opsvulmede kro lige har ædt en 'god frokost'. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU tors20221006649 Også hos Musvåger viser alene øjenfarven noget om deres alder. De starter i livet med en meget lys iris. I løbet af et par bliver øjenfarven mørk og karakteristisk for de voksne/adulte fugle. Musvågen herover i dagens udtræk fra odden er således en ung fugl fra i år, mens en anden af dagens Musvåger herunder kan bestemmes som en adult/voksen fugl på grund af den mørke øjenfarve. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU tors20221006653

 

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Vagn Lind, Anne Ramskov Hermanns, Mads Bjarke Salling og Ole Friis Larsen.

total 06 10 22