Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Blæst fra sydvest

onsdag 5. oktober 2022
- for nogle af os et gode for andre en pest !! På havet var der klassisk oktobertræk.
af Vagn Lind & Ole Friis Larsen

Trækket på odden: En helt igennem klassisk oktoberdag for trækket ved Gedser Odde med tusindvis af Ederfugle (Somateria mollissima), over tusind Sortænder (Melanitta nigra), flere hundrede Mørkbugede Knortegæs (Branta bernicla bernicla) samt pæne antal af Dværgmåger (Hydrocoleus minutus), Splitterner (Sterna sandvicencis), svømmeænder og gæs. Det hele krydret med lidt kjover og lommer plus en ung Ride (Rissa tridactyla), som ikke er noget hverdagssyn i trækket ved Nordens sydspids.

Værd at bemærke er egentlig mest fraværet af rovfugle og træk fra land i det hele taget på en noget blæsende og grå, men dog tør dag.

Med to observatører på stationen og fin assistance fra lokale fuglefolk kan vi overkomme at skelne mellem sort-hvide hanner af Ederfugle og brune fugle, selv om vi i de seneste dage har været presset af mange og store flokke. I dagens første fem timer blev det til 5.849 hanner og 468 brune fugle, som omfatter både unge Ederfugle og adulte/voksne hunner. Det er også muligt at sortere de brune fugle i unge fugle og adulte/voksne hunner ud fra forskelle i den brune farve og andre detaljer i fjerdragterne, men det kan vi ikke overkomme – og ofte tillader lys og afstand det heller ikke. Hanner og hunner trækker på forskellige tidspunkter, og senere vil andelen af brune fugle være større end andelen af sort-hvide hanner – men vi har i flere år konstateret en samlet set betydelig forskel i antallet af hanner og hunner.

GFU onsdag20221005643 Udsnittet af en af dagens flokke af Ederfugle er typisk for dette tidspunkt med stor overvægt af sort-hvide adulte/voksne hanner og langt færre brune fugle. På billedet mangler den brune fugl længst til venstre hvide bånd på vingerne og er en ung fugl fra i år, mens den anden brune fugl med to tydelige hvide vingebånd er en adult/voksen hun. Det er let at se på billeder, men vi kan ikke nå at registrere det ude på odden, hvor vi kun skelner mellem 'hanner' og brune fugle. Foto: Ole Friis Larsen/GFU 

Også hos andre arter ville vi kunne få flere indikatorer på status hos de arter, vi ser på træk ved Gedser Odde, ved at skelne mellem især unge fugle fra i år og adulte/voksne ynglefugle, men det ville kræve flere daglige observatører på fuglestationen, end vi kan skaffe.

 GFU onsdag20221005647 Mange gæs holder sammen i familiegrupper selv i flokke med hundredvis af individer. De Mørkbugede Knortegæs flyver ofte tæt forbi Gedser Odde, og det er let at se forskel på forældrefuglene med ensfarvede gråsorte oversider og en hvid streg på halsen og deres unger med hvide hånd på vingerne og uden hvid streg på halsen. Det kunne give vigtige fingerpeg om, hvordan gæssenes ynglesucces har været helt oppe ved ishavet i det nordligste Sibirien, men vi har ikke folk nok til at lave det arbejde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

For en snes dage siden var nogle medlemmer af DOF/BirdLife Danmarks Fuglestationsudvalg på studietur til den tyske fuglestation på Helgoland i Vadehavet. Her var der 11 frivillige unge på flere måneder lange ophold – men i Tyskland opmuntrer staten også unge til at bruge et sabbatår i uddannelsen på frivilligt arbejde med økonomisk tilskud. Interessen for at være frivillig i et år på fuglestationen på Helgoland – verdens næstældste af slagsen – er så stor, at lederen af stationen hvert år må afvise over 100 ansøgere.

Ringmærkningen: Alt for megen blæst prægede billedet i dag i stationshaven, og det resulterede i absolut minimale fangster i. En enkelt Spurvehøg lod sig narre af et net og dem har I vist set masser af billeder af på det seneste.


Den eneste fugl der kom foran kameraet i dag var denne Grønirisk hun, som jeg derfor har valgt at kommentere lidt på:


IMG 20221005 164702

Når vi skal aldersbestemme fuglene, kigger vi for mange arters vedkommende på fældning af bl.a.de store dækfjer på overvingen. Her er et godt eksempel på en ungfugl, som bliver genkendt på at den både har ungfuglefjer (orange pile) og udskiftet de inderste med ”voksenfjer” (gule pile). En adult fugl ville have haft alle dækfjer af voksentypen. Foto: Vagn Lind

Dagens slatne fangster:5okt22

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen:Joakim Matthiesen, Vagn Lind, Anne Ramskov Hermanns, Mads Bjarke Salling og Ole Friis Larsen.