Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
En dag i rovfuglenes tegn
Dagen i dag startede stille og roligt ud. Stationen vågnede endeligt op til godt vejr, selvom det var lidt blæsende. Desværre var fuglene ikke fulgt med tørvejret og desværre var de fleste af nettene tomme de første par omgange. Luften var istedet fyldt op med diverse trækfugle der udnyttede det gode blæsevejr til at komme videre mod deres destination sydpå. Således var Danmarks mange rovfugle også igang og der gik ikke lang tid før vi havde vores første høg i nettene. Derefter gik det hurtigt og allerede næste tur fandt vi ikke bare én, men hele 2 spurvehøge og en tårnfalk i et af vores høge-net.
Tårnfalk samt en ud af fem spurvehøge dagen bød på.
Udover de mange flotte fugle, vi både fangede og så idag, var dagens overraskelse en hel speciel spurvehøg. Det lykkedes nemlig endelig at få fat på en gammel flot han, som der ellers er langt imellem.
Den enormt flotte gamle han som vi havde ventet længe på at få fat i. SE lige de øjne!!!
Man var nu ikke i tvivl om at trækket i dag var ekstra specielt og resten af dagen blev derfor brugt på, at observere dette træk, især rovfuglene. Hvilket man måtte sige gav pote, da vi næsten observerede alt hvad Danmark kan byde på af "almindelige" rovfugle.
Så alt i alt endnu en god dag på stationen.
Dagens ringmærkningstal
Trækket på odden: Det blev en søndag med fint træk på den sydgående rute fra land ud over havet mod Tyskland. Der kom tusindvis af småfugle, mest Bogfinker (Fringilla coelebs) og Kvækerfinker (Fringilla montifrigilla), som vi ikke skelner mellem, men langt de fleste var Bogfinker, måske over 90 procent. Vi talte dem ikke systematisk, men nød synet af strømmen og de mange fugles kald i fulde drag og anslog nogenlunde ens på to poster, at der kom 13.000-16.000. Større forskel var der på vores vurderinger af Grønsiskenerne (Spinus spinus), hvor observatørerne fra fuglestationen endte med lidt under 1.000, mens det andet hold nåede op på næsten 3.400. Forskellen skyldes nok især, at fuglestationens hold er ’ansat’ til at koncentrere sig om havtrækket, mens det andet hold 30 meter væk havde fuld frihed til at fokusere meget mere på småfugletrækket og landtrækket nordfra i det hele taget.
På havtrækket ud af Østersøen var der til gengæld noget mindre trafik end i de nærmeste foregående dage, især fordi der kun kom ganske få svømmeænder og Sortænder (Melanitta nigra), mens Ederfuglene (Somateria mollissima) næsten holdt weekendens standard med 3.400, hvoraf langt de fleste var hanner. Gæssene voldte en del hovedbrud, fordi vi har flere arter i luften, og det stærke modlys fra solen gjorde det næsten umuligt at se detaljer på fuglene længst ude over havet, men nogle af dem fik vi da bestemt.
Oktober er sidste udkald for at se Hvepsevåger i Danmark i år, og det varer ikke mange dage, før alle er væk. Ikke desto mindre havde vi flere unge Hvepsevåger på udtræk søndag formiddag. Her er en af dem. Bemærk lille sort næb, meget gul vokshud og mundvige samt smalle næsebor. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Efterhånden som det tyndede ud i trækket over havet i løbet af formiddagen, tog trækket af rovfugle til, og vi kunne give dem mere opmærksomhed. Vi så flere gange unge Hvepsevåger (Pernis apivorus), men en gennemgang af dagens billeder gav indtryk af et par gengangere, og en lidt konservativ vurdering lød på fire første kalenderårs-fugle (1k), hvilket også er helt fint på en oktoberdag. Finest var dog nok oplevelsen af Blå Kærhøge (Circus cyaneus), hvoraf flere var adulte/voksne hanner, og en Mosehornugle (Asio flammeus), som vi så trække ud mod syd, men det andet hold har noteret som trækforsøgende – så måske er den kommet retur i en vinkel, hvor vi ikke har kunnet se den. Det er ikke ualmindeligt at se Mosehornugler tage flere tilløb ved Gedser Odde, før de endeligt forsvinder sydover.
Den ene af to Traner, som fløj sammen, havde tydeligt voldsomme skader på det ene ben. Tæerne sad vinkelret på underbenet, som også viste et kraftigt benbrud lidt over tæerne. En pind mellem tæerne havde måske/måske ikke noget med skaden at gøre. Det var ikke til at se, om det var en gammel og helet skade, som Tranen lever med, eller det var en ny skade. Vi ser kun få fugle med store skader på trækket ved Gedser Odde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Værd at bemærke var også tre Sølvhejrer (Casmerodius albus), en mulig Sort Glente (Milvus migrans), som dog aldrig kom så tæt på, at nogen fik den bestemt med sikkerhed, lidt Hedelærker (Lulula arborea) og småflokke af Små Korsnæb (Loxia curvirostra) i trængslen af finker.
Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.
Folk på stationen:Joakim Matthiesen, Vagn Lind, Jonas Matthiesen, Mads Bjarke Salling og Ole Friis Larsen.