Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En dag i arbejdstøjet

fredag 16. september 2022
Brænde blev kløvet, grene blev klippet og kørt væk, datacheck blev lavet og et net blev flyttet! Og en lille surprice :D
af Philip Elbek & Ole Friis Larsen

Vi stod op klokken 4 i håb om at fange en fugl på stranden i den kraftige blæst. Vi benyttede os af en natkikkert, og fik ret hurtigt i mørket øje på en fugl meget tæt på strandkanten. Da vi kom tættere på og lyste med lommelygte kunne vi se det var en krikand. Joakim og jeg (Philip) bevægede os på række tættere på den og vi nåede helt ned til strandkanden ned på 3-4 meter fra den. Men bare et forkert skridt gjorde at den hørte os og fløj ud i mørket. 

Vi valgte at holde haven lukket, da vi ikke kunne holde standarden med den kraftige vind. Joakim og gik derfor i gang med at kløve brænde og fik fyldt godt op i depoterne.

20220916_091547.jpg      20220916_092355.jpg
Kløvet brænde og opstabling. Fotos: Philip Elbek

Dernæst gik vi i gang med at klippe grene ned langs netbanerne, da der oftest efter blæsevejr stikker en masse grene ud. I samme omgang fik vi også allokeret flere store bunker grene, som havde været skåret ned i en tidligere omgang. 

Der manglede også lidt datacheck så det hyggede vi os med, sammen med et par kolde øl og noget musik. Anne lavede lækre pandekager som et perfekt mellemmåltid på en aktiv dag.

Hans havde også spurgt os pænt om vi ville rykke rundt på spurvehøge nettene, da de ikke stod som de plejede. Efter at have rykket dem lod vi dem stå oppe, da der stadig var en del høge i haven i dag. Efter en lille time blev jeg afbrudt i blogskrivning da Robert kom ind med den fineste han af en Tårnfalk! Så uventet og en helt vild fed surprice at få! Og ny mærkeart selvfølgelig. 

20220916_173231.jpg
2k han Tårnfalk. Alder kan kendes på de 2 bevarede juvinile fjer yderst i armen (og en enkelt bevaret alula). Foto: Philip Elbek

20220916_173626.jpg
Philip med den fine Tårnfalk! Foto: Philip Elbek

Trækket på odden: Et stort privilegium i arbejdet med at tælle trækfugle for Gedser Fuglestation er hver dag at opleve en ny solopgang. Fredag morgen var der en journalist fra Dagbladet Information, som ville vide, hvad det er, der gør solopgangen til noget særligt, et dramatisk lys på skyerne måske? Men det er ikke til at svare på uden samtidig at forfladige en oplevelse, der netop handler om følelser og ikke kan konkretiseres på den måde. Solnedgange er et af de mest fotograferede motiver overhovedet, i hele verden. Solopgange er der færre, der oplever, men den dybe følelse af noget særligt, nogle ville måske endda sige andægtigt, er den samme. Solopgange er fantastiske, og de rører ved noget universelt i os, hver gang.

 GFU fredag20220916519 Fugletræk er konkret arbejde for os på fuglestationen, men det også meget poetisk og smukt at se på. Her er fredagens første trækfugl på odden, en Tårnfalk (Falco tinnunculus) på vej ud over havet højt på himlen, farvet af solopgangens første lys. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Journalisten interesserede sig for, at der er folk i Gedser, som gerne vil have en energi-ø med vindmøller og en hel masse industrianlæg lige ud for Gedser Odde; de forestiller sig åbenbart en masse arbejdspladser, som Gedser godt kunne bruge, og så er det lettere samtidig at forestille sig, at vindmøller kan være smukke. Det er selvfølgelig en individuel smagssag, om vindmøller, olieraffinaderier og andre industrier er smukke eller ej. Sådan et anlæg vil komme til at ligge lige netop der, hvor to af de største europæiske ruter for trækfugle krydser hinanden med et enormt træk af landfugle mellem nord og syd to gange om året og et ligeså storslået træk af tusinder af fugle ud og ind i Østersøen, faktisk er der fugletræk ved Gedser Odde året rundt.

Læg dertil de helt fantastiske solopgange og oplevelsen af storslået natur på et sted, der ikke bare er Danmarks sydligste punkt, men hele Skandinaviens sydligste forpost. Lige netop her kan vi mennesker stå en tidlig morgen og undre os over livets forunderlighed og forbindelsen til det enorme univers, som vi og solen er en del af. Det går igen i mange beretninger fra folk, som har været med til arbejde med fugletræk, at de føler dyb taknemmelighed over samtidig at få lov at opleve solopgange, ro og stilhed i store naturlandskaber.

GFU fredag20220916520 Hver eneste solopgang har sin helt egen farve og stemning. Sådan så fredag morgen ud over Gedser Odde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Gedser Odde er en kostbar naturperle. Forhåbentlig kan området få lov til at blive ved med at være et af de steder i verden, hvor hver morgen har sin farve, og man kan opleve følelsen af uforstyrret kontakt mellem livet og universet.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Gert Juul Jeppesen, Joakim Matthiesen, Philip Elbek, Ole Friis Larsen, Anne Ramskov Hermanns, Robert Luttik og Kim Liljehult

Dagens ringmærkninger:

total_16092022.png