Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (284)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Alu-ringen, en af ringmærkningens ubesungne helte

onsdag 31. august 2022
En serie i fem dele, om ringmærkning og dens selvfølgeligheder (4/5)
af Adam
                 The Aluminium ring - an unsung hero of Gedsers bird banding scheme (4/5)
                         A short series in five parts on core aspects of avifauna data collection
 
 
Det er en vindstille her til aften efter en rolig dags ringmærkning: Et halvt hundrede nymærkede fugle med smukvejrs-culumus (Cumulus humilis) og digesvaler højt på himlen. Over et glas vin ser vi på en fiskeørn trække ud over stationen i retning af Femern. Lars Ulrich har selv kun mærket en enkelt fiskeørn, men er kongerigets mest erfarne havørne-ringmærker - med over hundrede mærkede under sit bælte. Den flyvende dør mærkes, akkurat som vi gør fuglekonger - med en indgraveret aluminiumsring der bærer et unikt nummer.
En havørneklo kræver nok en lidt anden kaliber, tillige med en pop-nitte til at holde den lukket, men princippet er ens: simpelt og kosteffektivt. Hele fidusen er at ringen og ringmærkningen ikke påvirker fuglens adfærd, og således ikke skævvrider dataen.
 
20220831_175517.jpg
De mindre størrelser til spurvefuglene, og en svanering (ja, ik' overraskende den til højre). Bagved et sortiment af speciallavede ringmærkertange

Nu findes der jo også lysloggere, gps-trackere, farveringe og legerede stålringe til kernebidere og andre krasbørstige typer, der selv kan rive en alu-ring af - men det er en anden snak til en anden blog.

   20220831_175918.jpg
Tre små ringstørrelser: en til fuglekonge+gran- og løvsangerben, en til rødhalse og fluesnappere og deres venner,
og den sidste der passer på tornsangere, dompap og værlingene
 
Da jeg først mønstrede på fuglestationen nogle år siden, bed jeg straks mærke i den omhyggelighed hvormed alu-ringene behandles. Bare tanken om at ha' tabt en ring et sted i græsset eller skrive den forkerte ringserie ind i ring-databasen får koldsved frem på en ringmærkers tinding. Præcis som med fuglenes ve og vel, går der rigtig meget saft med at værne om den data der sidder i ringen i vores daglige arbejde: indtastninger og datacheck og jeg-ved-ikke-hvad, for at sikre at vi får omsat vores citizen science til brugbar viden der bidrager til fremning af naturens mangfoldighed. Dataen eges af Zoologisk museum og den individuelle ringmærker.

 asasasd.JPG
De tynde ringe gemmer på mere end deres vægt ku' antyde, og værdien i at få tilbagemeldinger på genfangne fugle, sete og fundne ringe kan ikke undervurderes. Gul vip og Hvid vip

Dagens mærkninger:
Todays numbers:
 uuuuuuuuuu.png
På stationen: Lars Ulrich Rasmussen, Adam og Anne Hermanns