Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (283)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Atomdrevne observationer

onsdag 20. juli 2022
Verdens største ubåd førte til ynglefund af Stor Skallesluger og inspirerede til en ekstra tælling.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: 

På de 2 første runder var der 3 fugle så jeg tænkte at det virkelig ville blive en tynd dag.

Efter der kom der pludselig "fart" på da en flok stære slog sig ned i haven og gik i nettene her og der.

Nina skrev at der var en dreng fra Ålborg som var på ferie på Lolland som gerne ville se ringmærkning, og heldigvis var der en stær som gik i nettet kort før som der så kunne vises frem, og en times ekstra arbejde gav et par fugle mere som han kunne se.

En "sjov" ting i dag var at der slet ikke blev fanget nogen fugle fra de sidste dage og at alle var nye.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 1

Sivsanger/Sedge warbler 1

Kærsanger/Marsh warbler 1

Rørsanger/Reed warbler 1

Gulbug/Icterine warbler 1

Gærdesanger/Lesser whitethroat 1

Havesanger/Garden warbler 2

Gransanger/Chiffchaff 2

Løvsanger/Willow warbler 1

Træløber/Treecreeper 3

Stær/Starling 11

Total 25

 

Trækket på Odden: To tynde dage dage på Skandinaviens sydspids har alligevel noget med bevægelser hos fugle at gøre og er værd at lægge mærke til. Tirsdag kom varmen, og onsdag slog vinden over i øst. Vi tæller egentlig ikke træk nu, men det er sjovt at se, hvad der kommer i juli, og at gøre en ekstra indsats for vores projekt med helårstælling.

Havtrækket går også ofte i stå på en oktoberdag, når solen skinner, og det bliver varmt. Måske var det bare på samme måde tirsdag med 138 Ederfugle (Somateria mollissima), 88 Sortænder (Melanitta nigra) og resten helt i bund. Til gengæld var der 49 Store Skalleslugere (Mergus merganser) på vandet lige ud for odden, og om aftenen så vi en adult/voksen hun med to dununger på vandet ved stranden lige ud for fuglestationen, da vi var nede for at kigge efter verdens største atomdrevne ubåd.

De mange hun-farvede Store Skalleslugere var en blanding af adulte/voksne hunner og fuldvoksne unger fra i år. Michael Thelander, som arbejder med det frivillige projekt for Stor Skallesluger i DOF-Storstrøm fortæller, at der er sat kasser op mod syd til Bøtøskoven nord for Gedser, og den pænt store flok stammer sikkert fra projektets kasser langs østkysten af Falster og Sydsjælland. Hunnen med de to dununger har imidlertid næppe bevæget sig særlig langt og er snarere et lokalt ynglefund tæt på Gedser Odde og uden for projektområdet. Det kan vi kun være glade for; det viser, at de opsatte kasser gør hele området attraktivt for arten.

GFU 0nsdag20220719426 Stor Skallesluger med ællinger ud for Gedser Odde. De stammer sikkert fra en rede lige i nærheden og dermed uden for projektet med opsætning af redekasser. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Vores arbejde på stranden med at finde og se den 172 meter lange russiske ubåd ’Dmitrij Donskoj’ anført af flagskibet i den russiske nordsøflåde, krydseren ’Pjotr Velikij’ og fulgt af en dansk patruljebåd samt det tyske kystvagtskib ’Potsdam’ (vi så det hele og kom alt for sent i seng) inspirerede til en ekstra tælling onsdag, fordi vi omkring solnedgang så et stort aftentræk af omkring 600 Sortænder og rigtig mange Hættemåger (Chroicocephalus ridibundus). Det kunne jo være, at det var tegn på et større træk, som ville fortsætte onsdag – det var det ikke.

Det flotte onsdagsvejr gav endnu færre fugle på havtrækket, men den Store Skallesluger med ællingerne var der stadig. Dagen er til gengæld værd at nævne, fordi der kun var højst et halvt hundrede af de lokale ynglende svaler tilbage; resten er forsvundet og antagelig allerede trukket sydpå, så deres fravær har også noget med trækket på odden at gøre. De har sikkert haft et dårligt yngleår – ringmærkerne ser næsten intet fedt på de fugle, som bliver fanget ved fuglestationen – og søger derfor hurtigt mod syd, så snart ungerne kan flyve med.

Og så skyldes de lave tal ikke, at der ikke er særlig meget træk i juli. Vores kolleger ved Põõsaspea neem i Estland talte onsdag over 61.000 Sortænder, lige under 470 Fløjlsænder (Melanitta fusca) og 1.400 Almindelige Ryler (Calidris alpina) på træk mod sydvest – Gedser Odde! Afstanden er 900 kilometer, så det varer lidt, men fuglene skal nok komme.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

GFU 0nsdag20220720436 Gedser Fyr pakket ud og nyrestaureret. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Nyt fra stationen: Inde hos naboen har fyrtårnet været pakket ind i stilladser og presenninger i mange måneder, men nu er restaureringen omsider overstået, og onsdag blev tårnet så småt synligt igen. Der er ikke offentlig adgang til fyret, men alle og enhver kan frit nyde det smukke vartegn udefra.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen