Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Skrabet mandag
Ringmærkningen:
Det blev i sandhed et skrabet antal fugle i nettene i dag på trods af, at vejret ellers var udmærket: stille, lunt og vind fra SØ.
Dagens bedste blev ham her, som ikke er en genfangst fra i forgårs, men en NY han Kernebider.
Hans og jeg fik repareret lidt net, da et rådyr i går løb tværs igennem ét af dem. Irriterende arbejde, men sådan er det når bukkejagten er gået ind.
Dagens fangster:
Trækket på Odden: En morgentur på et par timer gav samme lave resultat for trækket over havet og over land, som ringmærkerne allerede havde erfaret i fuglestationens have. Der var hverken gæs, rovfugle eller andet i luften – ud over lokale raste- og ynglefugle. En hun Husrødstjert (Black Redstart) fouragerede på p-pladsen og kunne nok knyttes til en han, som vi så søndag på marinestationsbygningen. Det er fugle, som oprindeligt er knyttet til bjergområder, og den stenede p-plads er måske det mest naturlige fourageringssted i området for den art. Svalerne havde travlt med at dyppe strå i mudder til deres reder, og et par Sortstrubede Bynkefugle (European Stonechats) så ud til at håndhæve deres yngleplads på strandengen ved stationen. Ingen af dem er sjældne, men de er fåtallige ynglefugle i Danmark og fine at have i området.
Anderledes liv var der i trækket søndag, som startede overskyet og ind imellem med et par dråber i luften, men senere endte i en flot eftermiddag med blå himmel og et træk med flere overraskelser. Det blev så sent, at der ikke var tid og overskud til at få det med i bloggen for søndag efter start på Odden klokken 4:25 en halv time før solopgang til 16:30.
De små Mørkbugede Knortegæs yngler helt oppe i det nordligste Sibirien, hvor foråret kommer meget sent. Derfor hører de også til blandt de sidste gæs i forårets fugletræk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Sammenstykket fra flere observatører fik vi nok set op mod 3.500 Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brant Geese) passere mod øst ind i Østersøen og videre mod højarktiske ynglepladser i Sibirien. De fleste skød genvej over land, men der kom også nogle fint tæt på ude over odden.
En af søndagens Sorte Glenter så nærmest ud til at have slugt en fodbold til frokost, men det var det nok ikke. Kroen er dog meget fuld og stor i forhold til, hvad man normalt ser på en rovfugl, der lige har ædt af et eller andet bytte. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Mest bemærkelsesværdigt for den søndag blev dog de Sorte Glenter (Black Kites). Verdens mest almindelige rovfugl er ikke særlig almindelig i Danmark, men vi så op til fem sammen og havde vores hyr med at holde styr på dem, fordi de fløj lidt hid og did, dukkede op, forsvandt og dukkede op igen i andre kombinationer, flere gange sammen med Røde Glenter (Red Kites). Samlet kan vi dog stå inde for mindst 12 Sorte Glenter, hvoraf otte i løbet af dagen trak ud mod syd, mens fire forsvandt mod nord. Interessant var det også, at en del andre rovfugle allerede trækker mod syd igen. Det gælder især unge fugle fra sidste år, som ikke yngler. Således så vi otte Rørhøge (Marsh Harriers) trække sydover, hvoraf syv med sikkerhed var unge fra sidste år, ni Tårnfalke (Common Kestrels) og en Lærkefalk (Hobby). En Fiskeørn (Osprey) trak syd og en anden så vi flyve mod nord. Desuden trak 12 Hvepsevåger (European Honey Buzzards) mod nord.
Søndagens udtrækkende Lærkefalk mod syd viste også tegn på en ikke ynglende ung fugl fra sidste år med et mix af brunlige ungfuglefjer og blågrå adulte/voksne fjer på oversiden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Af andre fugle var der en Pirol (Golden Oriole) i området. Fem Hvide Storke (White Storks) trak samlet mod syd om formiddagen, mens en enlig Hvid Stork om eftermiddagen kom mod syd, men vendte om, før den nåede odden, og forsvandt mod nordvest. Specielt for dagen var det også med en Mellemkjove (Pomarine Skua), som kom fra land og forsvandt ud over havet.
En af søndagens Røde Glenter trak mod syd ud over havet. Fuglen på billedet er en ung glente fra sidste år, som er i gang med at skifte til voksendragt på undersiden af kroppen. Også den gule øjenfarve viser, at det er en ung fugl - de voksne/adulte har hvide øjne. Den slags fugle er omstrejfende unge, som ikke yngler og derfor kan trække i alle mulige retninger. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Efter sådan en søndag kan det godt føles lidt mærkeligt med en ’tom’ mandag, men sådan er fugletræk ofte mere uforudsigeligt end forudsigeligt, og det er en del af fornøjelsen.
Folk på stationen: Vagn Lind, Ole Friis Larsen, Niels Krabbe, Hans Lind (af og til)