Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Endelig kom der Ederfugle
Trækket på Odden: Endelig kom der et ordentligt træk af Ederfugle (Eiders), og det bekræftede, at flyvende Ederfugle dagen før ikke var træk, men netop lokale bevægelser i de tusindvis af rastende fugle. Trækket foregik hele formiddagen præcis, som en mere erfaren lokal ornitolog havde beskrevet det: Ederfuglene kom hurtigt tæt omkring Odden, typisk i flokke på 35-40 fugle, og flere af flokkene strøg endda lavt ind over land ude på spidsen. Det var noget, der lignede efterårstrækket – bare den modsatte vej – og det var et vidunderligt skue. Himlen var blå, der var næsten ingen vind, og temperaturen steg støt fra under nul før solopgang til fire grader sidst på formiddagen. Til gengæld var der en irriterende dis, som forringede sigtbarheden væsentligt, og det var måske derfor, der var betydeligt færre rastende Sortænder, Havlitter og Ederfugle at se på havet – eller også havde de flyttet sig.
Det er ikke så ofte, at Ederfuglene kommer til tælling lige over hovedet på observatøren, men det gjorde mange af tirsdagens fugle meget smukt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Ud over trækket af Ederfugle skete der ikke meget på havet, og signalerne tydede stadig på, at selv om det er blevet forår for nogle fugle, er det ikke tilfældet for andre. Over hundrede Toppede Skalleslugere (Red-breasted Mergansers) fløj mod sydvest og bare otte mod nordøst. Der kom 10 Sanglærker (Skylarks) ind over land fra havet, men 22 fløj vintervejen, og det samme gjorde to Hedelærker (Wood Larks). Tre Fiskehejrer (Grey Herons) i flok holdt også kursen støt ud over havet mod sydvest. Lidt overraskende kom en Stær (Starling) susende og holdt kurset ret ud over havet mod sydvest – de plejer at tøve og tage flere tilløb om efteråret, så både kursen og viljen var pudsig for dagens fugl.
Der yngler Skovspurve (Treesparrows) i fuglestationens have, men de er lidt af et særsyn helt ude på spidsen af Gedser Odde. Det er Danmarks sydligste punkt, men også Nordens sydligste punkt. Skovspurven, som sad og sang i solskinnet næsten helt ude for enden af buskene langs den gamle marinestation var dermed tirsdagens sydligste syngende fugl i hele Norden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Se dagens observationer og ringmærkninger ved Gedser Odde i DOFbasen ved at klikke her.
Ringmærkningen:
Endnu en gang viste foråret at vente lidt på sig da nettene var helt hvide af rimfrost, et enkelt net var frosset så meget at det ikke kunne åbnes til at starte med.
Der var fugle i haven men da nettene var som en hvid væg var det svært, men 4 nye og en kontrol blev det da til.
Der var igen i dag super godt vejr som gjorde at vi kunne sidde i læ ude foran huset efter middag et par timer og nyde forårssolen.
Dagens ringmærkning og kontroller/todays ringing and recaptures:
Jernspurv/Dunnock 1/0
Solsort/Blackbird 1/0
Bogfinke/Chaffinch 0/1
Grønirisk/Greenfinch 2/0
Total 4/1 (ringmærket/kontrol)
Folk på stationen: Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen