Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Nyt besøg fra Amager
Ringmærkningen: Undertegnede er på fuglestationen på en uges ringmærkningskursus som forberedelse på en længere ekspedition til Sydamerika. Her skal jeg ringmærke fugle i de såkaldte Polylepis skove i ca. 4500 meter. Måske finder vi et par nye arter for verden eller måske en ny geografisk variation.
På fuglestationen lagde vi hårdt ud med en kæmpe spurvehøg hun.
Den lod man dog de mere erfarende tage sig af - den så lidt ond ud... Personligt ringmærket mine 16 første fugle. Den var alt i alt en lærerig men intens første dag. Der må være noget i luften hernede, for man bliver meget træt meget tidligt på dagen (den berygtede odde-syge).
Trækket på odden: En stille dag på havet, men der kom først en mindre opklaring og siden en længere opklaring med blå himmel og sol, og begge gange bragte det rovfugle på banen. Med i alt omkring 175 Røde Glenter (Red Kites), Musvåger (Common Buzzards), Fjeldvåger (Rough-legged Buzzards), Blå Kærhøge (Hen Harriers) og Spurvehøge (Sparrowhawks) blev det en af det sene efterårs store og smukke rovfugledage ved Gedser Odde.
En af fredagens Musvåger. Man kan i godt lys af og til se, at de unge fugle har lyse øjne. Desuden har de typisk uregelmæssige striber på langs af undersiden.
Adulte/voksne Musvåger har til gengæld mønster på tværs af undersiden (hvis de ikke er helt lyse eller mørke) og mørke øjne, som ses meget tydeligt på denne fugl i fredagens træk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Fredag blev tilmed efterårets næststørste trækdag i Gedser Fuglestationes registrering af Røde Glenter ved Gedser Odde med 46, kun overgået af torsdag med 60. De to novemberdage står tilmed for næsten en tredjedel af efterårets samlede tal på 332 udtrækkende Røde Glenter talt af observatører for Gedser Fuglestation. Et andet stort træk af Røde Glenter foregik præcis en måned tidligere med 97 fugle i løbet af tre dage fra 4. til 6. oktober. Ind imellem de to perioder er der typisk kun trukket nogle få Røde Glenter dagligt, siden trækket begyndte med en trækforsøgende fugl for to måneder siden, 4. september.
Mest bemærkelsesværdigt i fredagens træk var dog, at der både var en Mosehornugle (Short-eared Owl) og mindst ni Skovhornugler (Long-eared Owls) i området. Allerede i mørket før solopgang så ringmærkerne seks-syv Skovhornugler flyve omkring ved stationen, og om eftermiddagen fandt vores vagthavende træktæller Preben Berg ni rastende fugle godt gemt i træer tæt på ringmærkernes laboratorium.
Mosehornuglen på vej ind mod land igen efter sit trækforsøg. Mosehornugler kendes blandt andet fra Skovhornugler på deres gule øjne og sorte maske omkring øjnene. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
En af de mindst ni Skovhornugler godt gemt under dagens rast i fuglestationens have. Med lidt god vilje kan man vist godt se et øje og en af de lange 'ørefjer'. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Mosehornuglen så vi om formiddagen i et trækforsøg ude på odden. Den fløj langt ud over havet, men vendte om og kom ind til kystskrænten, hvor den flere gange i løbet af dagen blev skræmt op af intetanende fodgængere på standen. Det betød dog, at ringmærkerne også fik set Mosehornuglen, da de midt på eftermiddagen havde placeret sig ved indkørslen til fuglestationen for at opleve trækket af rovfugle, og den franske jubel over den sjældne trækgæst var let at forstå. Ved samme lejlighed vakte en Stor Tornskade (Great Grey Shrike) i en busk begejstring. Senere fik vi at vide af Preben Berg, at den kort efter var trukket ud over havet.
Der er næsten altid en del Havørne ude på Rødsand vest for Gedser. Det var nok en af dem, der fredag drog ud i verden mod sydøst. Det mørke næb og de stadig mange spidse fjer i vingerne fra den første dragt veser, at det er en yngre ørn. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Vores franske ringmærkere er desuden meget interesserede i Havørnene (White-tailed Eagles) ved Gedser, for det er en sjælden fugl i Frankrig. Ørnene er ikke trækfugle, men af og til ser vi en flyve ud over havet på strejftogt. I teleskoperne kan vi ofte se flere Havørne ude på Rødsand vest for Gedser, hvor der holder sæler og tusindvis af fugle til. Formentlig er der derfor masser af mad til unge ørne, som ikke er selv er rutinerede jægere endnu. Netop fredag så vi en ung Havørn flyve ud mod sydøst i retning af den tyske nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft, som også er et kendt tilholdssted for mange Havørne.
Se alle registrerede arter og tal fra Gedser Odde fredag i DOFbasen ved at klikke her.
Folk på stationen: Marie Chevalier, Gaetan Guyot, Aurélie Roussel, Jesper Sonne, Preben Berg, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.