Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
407.000 trækfugle på 36 dage
The ringing: Today, the wind was less strong and there were a few birds around in the morning.
Half of the team went chasing twites this morning with a net and try to catch them... But they didn't make it. But they tried. But they didn't make it.
So they tried.. again. But they didn't make it.
At the same time, about 10 kg of chicken were put in a trap to get raptors, but it has not worked... yet.
As for the standard ringing, we can almost call it a standard day with an average amount of captures and the regular species. A good day all in all.
Trækket på Odden: Fredag startede meget smukt med en stjernehimmel, som er særlig skøn i mørket på Gedser Odde. Fyrtårnet forstyrrer næsten ikke, og solopgangen var så betagende, at der også var andre mennesker, som havde fundet vej til odden i morgenmørket for at se solen stige op af det dybviolette hav. Trækket kom også hurtigt og fint i gang med tidlige småflokke af Ederfugle (Eiders), Sortænder (Common Scoters) og Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers), som med deres bøjleformede udseende ligner noget, der hænger i en snor fra himlen.
Der indfandt sig også hurtigt godt selskab af fuglefolk, og op ad formiddagen kom et par af vores ringmærkere ud på tippen for at fange Bjergirisker (Twites). De fik øvet sig lidt, men så blev det heller ikke til mere for dem den formiddag.
Som sædvanlige i de seneste uger, faldt trækket over havet hurtigt i intensitet i takt med, at det smukke vejr tog til i styrke, og fra land blev det aldrig rigtig til noget. De fleste af en lille håndfuld Fjeldvåger (Rough-legged Buzzards) vendte om igen, og der er ikke mange Spurvehøge (Sparrowhawks) tilbage i strømmen.
Det stribede bryst vidner om en ung Tårnfalk (Kestrel) fra i år på vej ud over havet fredag formiddag. Der er stadig Tårnfalke i trækket, men de fleste, der bliver set nu, er nok fugle, som har tænkt sig at overvintre i Danmark. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
En meget lille flok Hjejler (Golden Plovers) på bare fire så vældig godt ud med deres hvide undersider mod den blå himmel. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
I weekenden er der møde i DOF’s fuglestationsudvalg, og det foregår på Blåvand Fuglestation. Michael Grell er vikar på træktællingen lørdag og søndag, og fra mandag morgen 1. november overtager Preben Berg arbejdet. Derfor var fredag denne træktællers sidste dag i denne omgang. Det har været en fornøjelse hele vejen igennem, og selv på de ’sureste’ dage har der været noget interessant at opleve.
Det siger noget om trækkets storhed på Danmarks sydspids, at der i løbet af 202 timer fordelt på 36 dage i september og oktober er registreret 407.000 fugle af 128 arter på træk ved Gedser Odde. De mest talrige arter har været 144.000 Ederfugle, 110.000 Bog- og Kvækerfinker Chaffinches/Bramblings), 62.500 Ringduer (Woodpigeons), 21.000 Pibeænder (Wigeons), og 20.000 Sortænder (Common Scoters). Dertil skal selvfølgelig lægges de tal, som gode kolleger har registreret på deres vagter. Af Ederfugle er der for eksempel samlet set indtil nu kommet over 180.000 forbi odden.
Ederfugle i tusindvis ser altid godt ud, uanset om solen skinner, eller himmel og hav står i et på en grå oktoberdag. Fredag var der flest af de brune hunner og ungfugle i flokkene. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Det mest mærkværdige tal for denne tæller er, at der indtil nu kun er trukket 27 Fjeldvåger (Rough-legged Buzzards) på en lokalitet, der ellers er kendt for at være noget særligt, når det gælder den arts efterårstræk i Danmark. Trækket er altid uforudsigeligt, og det mest sikre, der er at sige om vinde og ideelle trækforhold er, at man aldrig skal stole for meget på alle teorierne, men bare kaste sig ud i det, tage af sted og se, hvad der sker, med egne øjne.
En enkelt Fjeldvåge trak ud og gav statistikken et nøk i den rigtige retning, mens de andre vendte om. Undersiden tyder på en yngre adult/voksen han med mørke øjne og flere mørke bånd på den hvide hale, men endnu ikke helt mørk hals på undersiden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Tusind tak til alle, der har hjulpet, hvad enten det har været med tællinger, godt selskab eller begge dele. Ligeså stor tak til alle, der har haft glæde af at lægge vores blog på Gedser Fuglestations hjemmeside. Bliv endelig ved med det.
I indtastningen af dagens træk blev det fredag til 5.000 fugle af 32 arter på fuglestationens liste i løbet af lige under seks timer. Se alle registrerede arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.
Folk på stationen: Marie Chevalier, Anne Cillad, Sébastien Gautier, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.