Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (286)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

602 catches today!

onsdag 27. oktober 2021
Weak migration on a grey day, but with a few surprises.
af Marie Chevalier & Ole Friis Larsen

The ringing: The wind was blowing quite hard this morning but your dedicated team managed to open some nets anyhow.

In these conditions, a beautiful adult sparrowhawk was a happy catch! He had nice orange eyes as we tried to immortalized on this picture:

ACD 2750

But the main difficult part of the job was definitely the extractions of about 597 leaves this morning... These little things keep on getting on the way.

Except for that, a middle afternoon trip to Bøtø allowed us to make a few nice observations: 3 hen harriers, 1 marsh harrier, a merlin, a godwit, several spotted redshanks, thousands of barnacle geese, and the best for the frenchies, 4 white-tailed sea eagles!

Tomorrow, the wind is supposed to decrease so we have high hope to have a better ringing day. And also maybe because it is difficult to ring fewer birds than today...

27 oct21

Trækket på Odden: Onsdag blev en af de svageste dage i flere uger, og strømmen af Ederfugle (Eiders) nåede ikke tusind fugle i løbet af standardtidens fem timer. Selv om der var halvkraftig modvind og lav sigtbarhed meget af morgenen og formiddagen var det lidt uventet, for den slags vejr stoppede ikke trækket i det mere stormende vejr for nogle dage siden. Måske er det imidlertid ikke spor mærkeligt, hvis trækket af Ederfugle nu dykker brat. Det er velkendt, at der i flere år har været langt færre hunner end hanner, og det betyder samtidig færre brune ungfugle.

Gedser ons ederfugle a 00001De sorte og hvide hanner er de seneste dage næsten forsvundet fra flokkene af Ederfugle, og der er måske ikke ret mange af de brune hunner og ungfugle. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

I de seneste dage er andelen af adulte/voksne hanner i flokkene af Ederfugle taget markant af, og de brune hunner og unge fugle udgør nu et klart flertal. Hvis der ikke er ret mange af dem, må det også være forventeligt, at trækket af brune fugle er meget kortere end for de mere talrige adulte/voksne hanner. Hvordan det vil påvirke bestanden, når de store gamle årgange af hanner begynder at dø ud, kan vi kun gisne om. Det er blandt andet derfor, at det er vigtigt at blive ved med at tælle Ederfugle.

Der er dog ingen dage uden gode oplevelser med trækket ved odden. Hvis strømmen af fugle er lille, er der mere tid til at kigge på de enkelte fugle og måske endda nyde dem, eller der er tid til for eksempel at kigge på måger. Det gav onsdag gevinst, da en ung Dværgmåge (Little Gull) fra i år pludselig mængede sig med fouragerende Hættemåger (Black-headed Gulls) næsten lige neden for observationsposten og selv fouragerede et stykke tid, før den fortsatte sit træk.

Gedser ons dvaergmage mad 1 00001Dværgmåger er små og elegante fugle, der næsten kan løbe på vandoverfladen, når de søger føde. Denne unge fugl dukkede onsdag op i en flok Hættemåger. Bemærk sort næb, sorte ben og det karakteristiske sorte mønster på vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En anden pudsig oplevelse var, at fire gæs, som kom ude over havet langt østfra og tog en bue ind over land, før de fortsatte ud over havet igen, viste sig at være tre Blisgæs (Eurasian White-fronted Geese) anført af en Nilgås (Egyptian Goose). Det er kun niende gang, at en Nilgås er blevet registreret på træk ved Gedser Odde, og selv om det er en ynglefugl, der ikke oprindeligt hører til i Europa, er det alligevel kulør på hverdagen at se sådan en på en grå oktoberhimmel.

Gedser ons nilgas 00001Onsdagens overraskelse. En Nilgås sprang i øjnene på den grå efterårshimmel med sine store hvide vingefelter. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

De seneste uger har flere gange budt på pæne antal Gråænder (Mallards) i mængden af trækfugle. En af dem kom meget smukt og lavt forbi odden onsdag formiddag. Gråænder er også ægte vilde fugle, som er værd at nyde og begejstres over. Det er ikke alle, der er skydeænder, franskbrødsænder, og hvad de ellers har af hånlige øgenavne.

Gedser ons graandl afstand a 00001Læg mærke til den næste Gråand, du ser. Det er en smuk fugl. Denne han trak forbi Gedser Odde onsdag sidst på formiddagen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

I fuglestationens tælling blev det onsdag til 1.500 fugle af 28 arter. Se alle registrerede arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Marie Chevalier, Anne Cillard, Sébastien Gautier, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.