Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Tusindvis af fugle trodser flere dages hård vind
Ringmærkningen:
Pga af både regn og meget kraftig vind kunne der ikke sættes net op.
Trækket på Odden: I Tyskland har de seneste dages vejr fået stormnavnene ’Hendrik’ og ’Ignatz’, og vores kolleger i naturorganisationen NABU har skrevet om, hvordan dyr og fugle har finere fornemmelser for vejret, end vi har, og søger ly i tide, mens fugle på træk kan blive blæst helt andre steder hen end de er på vej, og ornitologer kan opleve sjældenheder. Det har vi endnu til gode på Gedser Odde, men hos os er der vist heller ikke tale om storme med navne, men kun regn og rusk af en barsk kaliber. Alligevel var fredagens træk ved odden en storslået oplevelse.
En af fredagens blandede flokke af svømmeænder. Her med to arter. Spidsænderne ser ud, som om nogen har taget en and og trukket den i alle ender - lang hals, lang spids hale (deraf det engelske navn Pintail) og lange spidse vinger. De andre er Pibeænder, hvor hannerne skiller sig ud med store hvide felter inde på vingeoversiderne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Det var intet mindre end fascinerende, at der hele tiden var fugle i luften, selv om regn det meste af standardtidens fem timer bragte sigtbarheden helt ned på 500 meter, og deres modvind fra sydvest lidt før klokken 10 var helt oppe at runde 24,1 meter i sekundet. Tusindvis af Kvækerfinker (Bramblings) hvirvlede rundt i luften og for omkring pynten, men fortsatte ufortrødent ud over det frådende hav. Sikke en drift, der får dem til at løbe den risiko.
På havruten var der desuden flere Ederfugle (Eiders) i bevægelse med over 3.800 mod 3.500 i tilsvarende hård vind dagen før. Mange af dem må have holdt til at rejse langt hver dag i flere dage i ugens kraftige blæst og regn. Der var da også flere end torsdag, der tog længere hvil på havet, før de tog konfrontationen med revet og forsvandt i havgusen og regnen mod sydvest.
En Hvid Vipstjert søgte et øjebliks ly i den tidlige morgen i gården ved bygningen på odden. Det er så sent på året for den, at sommerdragten er falmet, og den er blevet grå i nakken.
En af dagens mange tusinde Kvækerfinker trængte også til et øjeblik i læ, men de hævede fjer i panden viser, at den ikke var helt tryg ved at blive fotograferet på tæt hold, så den hurtigt igen fred til at hvile sig, før den fløj ud og forsvandt i en af flokkene. Bemærk de flotte orange farver, som skiller den fra Bogfinken (Chaffinch). Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Det kræver nok forsigtighed at udlede tendenser i trækket på grund af de seneste dages vejrlig, men strømmen af Stormmåger (Common Gulls) og Hættemåger (Black-headed Gulls) forekommer dog støt stigende, og det ser ud til, at der ud over Ederfuglene stadig er en del svømmeænder og gæs. En lav flok Sjaggere (Fieldfares) på udtryk kunne tyde på tiltagende træk af drosler. Meteorologerne lover aftagende, men dog stadig forholdsvis kraftig blæst. Til gengæld ser weekenden ud til at blive solrig og langt mindre våd. Det giver alt andet lige bedre forhold for fugle på rejse – og for os, der gerne vil se dem.
I fuglestationens tælling blev det fredag til 13.302 fugle af 27 arter. Se alle registrerede arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.
Kostforplejning på stationen: Folk, der følger med i fuglestationernes arbejde på blogge og i Facebookgrupper kan let få det indtryk, at personalet stort set lever af særlig lækre veganske banankager, men selv om den slags smager aldeles udmærket, er det ingenlunde tilfældet.
Kosten kan være simpel på travle dage med ringmærkning og træktælleri, men her på stationen gav blæsten os fredag forholdsvis god tid til at eksperimentere med et alternativt sundt og rigt varieret aftenmåltid. Vi tog udgangspunkt i et planteberiget kødprodukt for at sænke rettens indhold af klimaskadelige råvarer og arrangerede det i en fiberholdig økologisk brioche. Dertil serverede vi grøntsager i form af såvel rå, som stegte løg på en emulgering af æg, olie og citronsaft med groft hakket blomkål, gulerod og agurk. Indholdet af grønt styrkede vi yderligere med en delikat pure af krydrede tomater samt pulveriserede sennepsfrø smagt til med eddike og sukker. Til maden drak vi gæret humlesaft fra Skive og et shot af destileret gæret rodsaft, som havde trukket smag og naturlige vitaminer fra solmodne blommer i fuglestationens have.
Fredagens kulinariske specialitet fra Gedser Fuglestations køkken.
Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.