Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Smuk dag med pause i trækket og travlhed ved nettene.
Ringmærkningen:
Vi stod op til en meget stille og lun morgen med stort set ingen vind. Det vrimlede med fugle og der sad Rødhalse i alle buskene.
Vi lagde ud med reduceret antal net og det viste sig at være en god beslutning. I alt 494 fugle blev ringmærket med 268 Rødhalse som absolut vinder i dag.
Trækket på Odden: Timerne rakte til en beskrivelse af trækket onsdag på grund af et møde i DOF/BirdLife Danmarks internationale udvalg i Fuglenes Hus på Vesterbrogade i København, men det kan gøres kort: Der var et stort træk af Spurvehøge (Sparrowhawks), et pænt træk af Røde Glenter (Red Kites) og et lidt overraskende stort antal Dværgmåger (Little Gulls), og så var det i øvrigt en fantastisk stjernehimmel at komme tilbage til fra København. Selv om der kom lys fra fyrtårnet, var himlen alligevel så smuk sort, at Mælkevejen kunne ses, og det er efterhånden et sjældent syn.
Torsdagens solopgang foregik næsten uden vind og skyer. Der var lun luft fra starten.
Fredag morgen var himlen stadig skyfri; der var næsten ingen vind og mange kald fra småfugle i stationens have. Det betød frit udsyn over hele området fra den bedste observationsplads ved hybenbusken ude på odden – også til dagens betagende solopgang. Der var Ederfugle (Eiders) over havet, så snart det overhovedet var muligt at se dem som sorte silhuetter over vandet.
Det blev en dag i smukt og lunt vejr, men med overraskende lidt træk. Småfugle og rovfugle nåede aldrig for alvor helt ned til sydspidsen af landet, men så ud til at trække ud over vandet nord for fuglestationen, hvor Spurvehøge og Røde Glenter godt kunne identificeres ved hjælp af teleskopet, men så heller ikke mere. Småfuglene trak ikke i nævneværdig grad, men foretrak tilsyneladende at æde, æde og æde for at blive klar til at trække i endnu en stjerneklar nat torsdag aften. I hvert fald myldrede det med dem overalt i buske og krat helt ud til odden, hvor der var Stillitser (Goldfinches), Blåmejser (Blue Tits), Grønirisker (Greenfinches) og på et tidspunkt helt op til 18 Gransangere (Chiffchaffs) i hybenbusen.
Gransanger på udkig efter morgenmad. Den stjerneklare nat havde bragt mange fugle til området. Dagen blev brugt på en spisepause, før trækket formentlig fortsatte natten til fredag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
På havet holdt morgenens forventninger om mange Ederfugle. Dem kom der 3.400 af i løbet af standardtidens fem timer og yderligere 540 i løbet af en ekstra time med hektisk myldretid den første halve time, før trafikken så ud til at gå helt i stå. På samme måde var der et pænt mylder af Sortænder (Common Scoters), som nåede over 1.300, før også de stoppede. Til gengæld var der ikke ret meget andet trafik på havet med næsten ingen svømmeænder og noget af et afbræk med fem Dværgmåger (Little Gulls) efter onsdagens flotte træk på næsten 60. Trækket af Ederfugle og Sortænder kan sikkert godt ses som starten på det traditionelt store træk af de to arter i oktober.
Noget træk er vanskeligt at registrere. De danske Skarver (Cormorants) flyver til Frankrig og Spanien om vinteren, men så kommer der svenske og finske fugle for at overvintre i Danmark. De er mage til vores, så man bemærker ikke udskiftningen. Torsdag gav dog nogle flokke, som mere lignede Skarver på forbitræk end pendlere mellem Rødsand og det lokale havområde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
EuroBirdwatch 2021: Endelig har vi fået en opgørelse over EuroBirdwatch 2021 i den forløbne weekend. De 35 deltagere ved Gedser Odde var i godt selskab med 28.000 andre deltagere i over 1.800 arrangementer spredet ud over 41 lande i Europa og Centralasien (blandt andet Rusland helt til østkysten). Den russiske organisation Fugle og Folk stod for 729 og dermed flest arrangementer, men der kom flest deltagere til arrangemterne i Ungarn, hvor landets BirdLife-organisation kunne tælle 5.415 deltagere. I Finland og Sverige så de flest fugle, nemlig 1,5 millioner i hvert af landene med Lithauen på tredjepladsen med en million fugle. De mest talrige arter var Bogfinker (Chaffinches), Bramgæs (Barnacle Geese) og Stære (Starlings) – vi så alle tre arter ved Gedser Odde.
Af mere pudsige oplevelser kan nævnes, at en af turene i Polen blev blokeret af jægere, som spærrede for adgangen til nogle ellers offentligt tilgængelige fiskedamme. I Rusland var landets – og verdens – største olieselskab sponsor for et 160 kilometer langt ’birdrace’; det ville nok være svært at forestille sig i fleste andre lande. Og så var de rigtig glade ved et arrangement i forbindelse med ringmærkning i Slovenien, da en Sivsanger (Sedge Warbler) med en finsk ring røg i et af nettene, og alle dermed kunne opleve et konkret eksempel på fugletræk. I Usbekistan blev der sat fokus på ’årets fugl’ Steppeørnen (Steppe Eagle) med indvielsen af et nyt naturformidlingscenter i et reservat netop i weekenden med EuroBirdwatch 2021.
Ved Gedser Odde blev det uden småfuglene alligevel til 6.700 trækkende fugle af 42 arter i løbet af seks timers observationer til lidt over torsdag middag. Tjek tallene for de enkelte arter ved Gedser Odde søndag i DOFbasen ved at klikke her
Nyt fra stationen: Fra fredag og en uge frem er det Christian Glahder, der står for trækfugletællingerne, og ringmærkerne er blevet forstærket med Susanne Primdahl og Adam.
Folk på stationen: Adam, Henrik Jørgensen, Lars Ulrich Rasmussen, Ole Friis Larsen.