Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (286)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Gransangere og Fuglekonger fyldte godt op i nettene

tirsdag 5. oktober 2021
Storlommen er blevet til en Islom. Imponerende træk af finker.
af Ole Friis Larsen og Lars Ulrich Rasmussen

Ringmærkningen: Vejrudsigten lovede tørvej hen til omkring 10-tiden og det holdt stik.

Vi nåede at ringmærke 144 fugle inden regnen kom og satte en stopper for vores behjertede forsøg på at holde en såkaldt standard, nemlig fangst i 5 timer.

Der var mange småfugle i luften over stationen og Gransanger blev dagens hyppigste fugl i nettene.

Det var mest finker, der fyldte luften, men dem fangede vi til gengæld ikke ret mange af. Til gengæld fløj en flot udfarvet Spurvehøg i høgenettene.

Resized 20211005 093246Spurvehøg 2K hun, foto: Henrik Jørgensen.

I dag var Kirstens sidste dag hernede som lærling i den ædle kunst at arbejde på en Fuglestation. Vi ønsker Kirsten god vild fremover.

fido33

Trækket på Odden: En dag med gråvejr og forventninger om regn fra klokken 11. Vandet fra himlen begyndte dog at dryppe ned allerede klokken 10:15, så en fjerdedel af standardtiden måtte tilbringes i ly godt inde i vindfanget på bygningen ved odden med udsigt over havet, men ikke ind over land. Her droslede trækket dog også ned i takt med den tiltagende regn, men indtil da var det intet mindre end forrygende.

Straks fra arbejdets start før solopgang var der optakt til en stor dag på alle fronter. Kort efter solopgang hobede en samlet flok på 31 Røde Glenter (Red Kites) sig op langs kystskrænten, og de gled som mørke silhuetter ud over vandet. Meget tyder på, at det var samme flok, som mandag blev set 14 kilometer nord for Gedser ved Marrebæk sidst på eftermiddagen. De har formentlig overnattet sammen et sted mellem Marrebæk og Gedser og er lettet derfra ved daggry. Samtidig var der Spurvehøge (Sparrowhawks) og Tårnfalke (Common Kestrels) i luften ud over havet i det tidlige dagslys.

På havet kom en flok Ederfugle (Eiders) strygende omkring solopgang og virkede som et optræk til et større træk. Det kom så ikke, som enhver vil kunne se af tallene i DOFbasen.

Glenterne og Ederfuglene afgjorde dog dagens prioritering af arbejdet, og småfuglene blev valgt fra, selv om de kom talrigt og i flere bånd, der forekom uendelige. Den frivillige medhjælper fra mandag dukkede op igen og gav en fin håndsrækning til observationerne, men småfuglene ’nøjedes’ vi med at nyde med begejstring og i fulde drag. Det er et usædvanligt privilegium at stå midt i et sådan et enormt træk – mange af fuglene kom ganske lavt over jorden – og opleve de mange tusind fugles forskellige kald.

For at give et enkelt tal på strømmen får I dog en beregning baseret på tre gange tre minutters tælling per time af alle småfugle, der kunne ses med det blotte øje. Fra det samlede tal er trukket 10 procent til andre arter af finker (finches), Hvide Vipstjerter (White Wagtails), Engpibere (Meadow Pipits) med videre. Dermed landede tallet for mange Bogfinker (Chaffinches) og få Kvækerfinker (Bramblings) på lige over 65.000 udtrækkende fra Gedser Odde. Det reelle tal var sikkert mindst tre gange så højt, for i håndkikkert var der flere at se til begge sider af strømmen, som kunne ses uden kikkert.

Gedser tirsdag Hvepsevage 00001Dagens unge Hvepsevåge blev overfaldet af både måger og krager, men havde vist alligevel travlt med at komme sydpå. Bemærk til forskel fra Musgåver (Common Buzzards), at Hvepsevågen har længere vinger, som er smallere ud mod spidsen, ligesom halen også er længere. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Blandt dagens rovfugle var en ung Hvepsevåge (Honey Buzzard), som blev jaget på vej af måger og krager, men i øvrigt selv så ud til at have travlt med at komme sydover. Der er sikkert ikke mange tilbage af dem, og enhver observation kan let vise sig at være årets sidste i Danmark. Sidste år blev den sidste i Danmark registreret i DOFbasen 12. oktober – den sidste ved Gedser Odde 10. oktober. I 2019 blev den sidste i Danmark set 20. oktober og den sidste ved Gedser 3. oktober.

Blandt havfuglene var en håndfuld Dværgmåger (Little Gulls) bemærkelsesværdige samt en mørk Almindelig Kjove (Arctic Skua). Desuden så vi Sulen (the Gannet) med den blå plastsnor i næbbet fouragere. Den blev med sikkerhed set i området 25. september og måske allerede 20. september. Den har altså klaret sig trods sit handikap i mindst 11. dage ved Gedser Odde.

Det hører også med i dagens indtryk, at den store lom fra mandagens træk nu er endeligt bestemt som en Islom (Great Northern Diver). Det er en art, som yngler i Nordamerika, Grønland og Island, men om vinteren kan ses langs kyster i den østlige del af Atlanterhavet. I Danmark ses Islommer mest ved Skagen og under storme langt inde i Skagerrak ved Nordsjællands kyster, men de er sjældne i den sydlige del af Danmark, selv om nogle få årligt ser ud til at overvintre i den vestlige del af Østersøen. Mandagens Islom var en adult/voksen fugl i gang med at skifte fra sommerdragt til vinterdragt.

Gedser lom sp 2 00001Den store lom fra mandag formiddag er en Islom på grund af næbbets form og mørke farve. Den anden store lom, Hvidnæbbet Lom (Yellow-billed Diver) ville vise et større, lysere og anderledes næb. Desuden er fødderne meget store. Det er en adult/voksen fugl, hvor sommerdragtens mønster med små hvide felter på oversiden stadig er tydelig. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Vores lidt usikre bestemmelse til Islom kunne heldigvis bekræftes af mere kyndige folk på basis af fotos i Facebookgruppen Feltornitologen. Det er altid godt at få taget nogle billeder, og det behøver ikke at være knivskarp fotokunst. Nogle gange kan selv grynede og uskarpe billeder fra stor afstand og i dårlige belysninger vise afgørende detaljer.

Med de mange Bog- og Kvækerfinker blev det til 65.500 trækkende fugle af mindst 29 arter i løbet af fem timers observationer. Tjek tallene for de enkelte arter ved Gedser Odde søndag i DOFbasen ved at klikke her.

 

På stationen i dag: Ole Friis Larsen, Kirsten Bregn, Henrik Jørgensen, Lars Ulrich Rasmussen.