Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (286)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Storlom og andre fine trækgæster

mandag 4. oktober 2021
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen:

Efter nogle dage med vind kunne alle net sættes op og der var ingen regn i sigte. Det var den første time de fleste fugle blev fanget, men der var ingen tomme runder under standardtiden. Fra 12.30 fortsatte Kirsten og Lars med 4 net mens undertegnede tog ud på Odden. 

Dagens ringmærkning/Todays ringing:
spurvehøg/Sparrowhawk 2

Tårnfalk/Kestrel 1

Gærdesmutte/Wren 4

Jernspurv/Dunnock 5

Rødhals/Robin 8

Sangdrossel/Song thrush 3

Gærdesanger/Lesser whitethroat 1

Munk/Blackcap 5

Gransanger/Chiffchaff 7

Fuglekonge/Goldcrest 2

Blåmejse/Blue tit 3

Spætmejse/Nuthatch 1

Skovspurv/Tree sparrow 2

Kvækerfinke/Brambling 1

Grønirisk/Greenfinch 1

Rørspurv/Reed bunting 1

Total 47

 

Trækket på Odden: Ingen imponerende tal fra denne mandag, men det blev en fin dag med flere gode observationer, og så foregik det i godt selskab. Kort efter tællingens start dukkede en gammel kollega fra indsatsen mod krybskytteri på Malta op på sit første besøg nogensinde ved Gedser Odde. Hun ville blandt andet gerne se Dværgmåger (Little Gulls). Dem har der ikke været nogen af i et par uger, men i løbet af formiddagen dukkede flere smågrupper op, og fire af dagens 11 små måger kom tilmed forholdsvis tæt forbi. Sådan kan man også have heldet med sig på en ellers grå mandag på en træklokalitet.

Gedser mandag Rode Glenter 00001Mandagen bød blandt andet på tre grupper af Røde Glenter, og mindst 30 fugle trak ud over havet i løbet af standardtiden og eftermiddagen. De karakteristiske lange og dybt kløftede haler er svære at se på billedet, men bemærk de lyse hoveder og meget lange vinger, som er gode indikatorer for de elegante rovfugle, når de ses lige forfra. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Der var flere andre bemærkelsesværdige og smukke observationer. Tre hold Røde Glenter (Red Kites) kom tæt forbi, før de trak ud. En anden af hendes ønskearter for dagen dukkede i øvrigt ligeså uventet op som Dværgmågerne, de to Store Tornskader (Great Grey Shrikes) med få meters mellemrum trak direkte ud fra sydspidsen. Usædvanligt var det også med tre Suler (Gannets), som kom sammen og fouragerede ivrigt under deres ellers hastige passage af odden.

Endelig var der lommerne. Vi så både Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) og en Sortstrubet Lom (Black-throated Diver), før vi begge bemærkede, at endnu en lom virkede temmelig kraftig og havde en tydelig hvid halsring. Det var ikke til at afgøre med sikkerhed, om det var en Islom (Great Northern Diver) fra Island/Nordamerika eller en Hvidnæbbet Lom (Yellow-billed Diver) fra Sibirien. Hjemme ved komputeren tyder billederne nok mest på Islom, men det kan andre forhåbentlig hjælpe med at bestemme, så bloggen kan give et svar i morgen.

Gedser lom sp 3 00001En stor lom med kæmpe fødder og hvid halsring var enten en Islom eller en Hvidnæbbet Lom. De meget store fødder tyder nok mest på Islom. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Vi havde ikke tid til at dække småfugletrækket særlig detaljeret. De fløj lidt højere mandag end i de foregående dage, og vi nød de mange tusind småfugle og deres kald. Desuden fik vi talt en del om, at det overskyede vejr med et blødt lys gjorde mågerne særligt smukke. En medlemsundersøgelse i DOF/BirdLife Danmark indeholder blandt andet en kritik fra et medlem af, at DOF taler ’mandesprog’. Måske handler det mere om at få poesien og skønheden med, når vi taler om fuglene, men det er vel ikke specielt kønsspecifikt.

Det var i hvert fald en festlig dag på odden med flotte fugleoplevelser og en lidt anderledes snak om trækket undervejs. Tusind tak for mange sjove bemærkninger og god assistance til dagens arbejde med trækket.

Gedser mandag Hvid Vip 00001En af mandagens tusindvis af småfugle. En ung Hvid Vipstjert (White Wagtail) tog en pause på taget af oddens bygning, før flokken, som den rejste med, fortsatte ud over havet. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Samlet blev det til 6.300 trækkende fugle af 43 arter i løbet af fem en halv times observationer. Tjek tallene for de enkelte arter ved Gedser Odde søndag i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Kirsten Bregn, Henrik Jørgensen, Lars Ulrich Rasmussen, Ole Friis Larsen.