Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Lunt efterår og hård vind bremser trafikken
Ringmærkningen:
Da vi skulle ud og sætte nettene op blæste det kraftigt så vi bestemte os for at vente til det blev lyst så vi kunne se hvor meget vind der var i nettene. Vi fik nogle stykker op, men efter 2 timer valgte vi at lukke nettene igen da der konstant var middelvind på over 12m/s. Det var dog ikke helt forgæves. Vagn tog hjem til middag efter en periode her nede og senere kom Lars Ulrich som skal være her nede noget tid.
Dagens ringmærkning/Todays ringing:
Bogfinke/Chaffinch 2
Fuglekonge/Goldcrest 2
Gærdesmutte/Wren 1
Total 5
Trækket på Odden: Endnu en dag med blæst og begrænset lyst hos fuglene til at flyve ud over bølgerne. Søndag kom vinden hårdt direkte fra syd med 10-12 meter i sekundet. Skydækket var tæt det meste af formiddagen, og om morgenen var der tilmed en smule regn i luften. Det gav spredt trafik af havfugle i smågrupper, færre småfugle nordfra og af større rovfugle kun en enkelt Rød Glente (Red Kite), som hurtigt vendte om og forsvandt tilbage mod nord.
Lige ved og næsten ... Dagens enlige Røde Glente fløj lavt i modvinden, men vendte alligevel om ved mødet med havet. De hvide spidser på vingernes dækfjer tyder også på en uerfaren ung fugl. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Til gengæld fortsatte lørdagens optræk til et større ryk af lommer med 22 Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers), og der var et tydeligt træk af Splitterner (Sandwich Terns). Det kan ofte være svært at afgøre, om det er Splitterner på træk, vi ser, eller det er lokale rastefugle, som flyver ud fra Rødsand for at fouragere og senere på dagen vender tilbage dertil. Søndag var der ingen tvivl om trækket af tavse smågrupper på vej mod sydvest lidt længere ude fra kysten end normalt og uden tendenser til at fouragere. Nu vil Splitternerne åbenbart videre. Også hos mågerne foregår der nu et tydeligt træk, selv om tallene stadig er små – og vi ikke altid vil kunne finde tid til at registrere deres træk.
Pibeænder og Spidsænder flyver ofte smmen i blandede flokke, og der er ikke lang tid til at skelne mellem dem. Her en af dagens flokke. Pibeænderne er korte og har 'tunge' runde maver. Spidsænderne er langstrakte og virker slankere. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Samlet blev det til 4.700 trækkende fugle af 34 arter i løbet af seks timers observationer. Tjek tallene for de enkelte arter ved Gedser Odde søndag i DOFbasen ved at klikke her.
Nyt fra stationen: Vagn Lind har sluttet sin periode som ringmærker i denne omgang og bliver fra mandag morgen afløst af Lars Ulrich Rasmussen.
Folk på stationen: Kirsten Bregn, Henrik Jørgensen, Lars Ulrich Rasmussen, Ole Friis Larsen.