Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (286)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Åbne, lukke, åbne, lukke, åbne ...

lørdag 2. oktober 2021
EuroBirdwatch med tusindvis af fugle. Årets første Fjeldvåge og fortrop af lommer.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen:

Da der var regn i luften da nettene skulle sættes op kom nettene en halv time senere op, men allerede efter en time måtte vi lukke igen pga regn. Vi forsøgte igen senere og igen fik vi kun en time inden regnen gjorde at vi måtte lukke. Det klarede dog lidt op ved middag så vi satte igen nettene op og denne gang holdt det så endeligt tørt og 16.45 valgte vi så at lukke for dagen.

På trods af vejret kom der stadig lidt fugle i nettet og det gav 35 nye.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:
02okt21

 

 

Trækket på Odden: Dagens solopgang var forrygende at skue, men der, hvor vi stod for at opleve trækket, regnede og blæste det, så man godt kunne frygte for, om der overhovedet ville dukke nogen op til EuroBirdwatch 2021, men der var mange, som ikke lod sig kue af obsternasige vejrguder, og i løbet af formiddagen nåede vi op på omkring 35 deltagere. Det var et fornemt fremmøde, og fuglestationens to guider til arrangementet, John Hartvich og Per Sander var glade for at underholde folk, mens andre hjalp med et tælle. Tusind tak til alle.

Gedser sol lordag 00001Smuk, men våd solopgang.

Takket være en pæn trafik af småfugle, nåede vi op på 9.170 træk i løbet af de fire timer med Eurobirdwatch fra klokken 9 til 13. De tre mest talrige arter blev Bogfinker/Kvækerfinker (Chaffinches/Bramblings) med 5.200, Grønsiskener (Siskins) med 1.300 og Sortænder (Common Scoters) med 1.020. Det var langt over sidste års total på 5.200 fugle, selv om vejret var slet det meste af tiden. Det samlede resultat for EuroBirdwatch i alle 27 lande med arrangementer i løbet af weekenden forventer vi i starten af næste uge.

Sidst på formiddagen klarede det op, og der var en periode hen over middag med blå himmel og lidt lunhed i blæsten, før det lukkede til igen. Flere blev på odden i længere tid, så der er lidt forskel på tallene i DOFbasen. Fra fuglestationen var vi med fra standardtidens start klokken 6:46 til 13:46 – de fem faste timer plus to mere. I hele den periode blev det til næsten 12.500 udtrækkende fugle af over 40 arter. Efter perioden indfandt der sig endelig noget beslutsomhed blandt de Røde Glenter (Red Kites), der havde kredset rundt i området en stor del af formiddagen, og op mod 30 trak ud. Godt at vide, at Røde Glenter søndag derfor er nye fugle og ikke oversiddere fra lørdag.

Gedser a kjove 3 00001De forlængede halefjer i midten er typiske for Almindelig Kjove. Det gælder også unge fugle, som denne lørdagspassant. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Mest bemærkelsesværdigt fra lørdagens træk ved Danmarks sydspids var foruden det dominerende havtræk af Sortænder blandt andet en ung Almindelig Kjove (Artctic Skua), som tog en runde ind mod kysten, så alle fik set den fint. Det var kun den anden kjove i længere tid. To Mursejlere (Swifts) var så sent på færde, at de meget vel kan vise sig at være de sidste på lokaliteten i år. En lidt usædvanlig lys adult/voksen han Fjeldvåge (Rough-legged Buzzard) var til gengæld årets første af sin art over Gedser Odde.

Gedser Fjeldvage ad han 00001Efterårets første Fjeldvåge ved Gedser Odde. Den mørke strube og lysere bug er typisk for adulte/voksne hanner, men denne forekom især i felten at være usædvanlig lys på undersiden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Endelig indvarslede et fint antal Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) på omkring 30 fugle efterårets reelle træk af lommer. At det var fortroppen i trækket, vi så, bekræftes af de seneste dages tal fra vores kolleger ved Põõsaspea neem i Estland 870 kilometer længere inde i Østersøen. Her har de i den seneste uges tid registreret stigende daglige passager af lommer fra omkring 50 til lørdag 413 Rødstrubede og 326 Sortstrubede Lommer (Black-throated Divers), som kollegerne selv har markeret som et bemærkelsesværdigt antal.

Tjek tallene for de enkelte arter ved Gedser Odde lørdag i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Kirsten Bregn, Vagn Lind, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.