Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Kom til EuroBirdwatch på lørdag
Ringmærkningen: Kølige 13-14 grader, fugt i græsset og lidt vind fra SØ prægede morgenen i dag. En overgang så det ud til at blive en god dag for Gransangere, men det ebbede nu hurtigt ud igen. Rødhalsene var der heller ikke for mange af ud over lige i morgengryet. Gærdesmutterne er begyndt at blive mere talrige i nettene (de små snurrebasser!) Så er efteråret rigtig ved at have bidt sig fast. Flere af nettene mod øst måtte opgives i dag, da nedfaldne blade udgjorde størsteparten af fangsten.
Alt i alt blev det en lidt stille dag på kontoret med et par lyspunkter i form af 2 Spurvehøge og en Rødtoppet Fuglekonge. Vi sluttede dog på 126 mærkede fugle, så det er da set værre!
De er nu kære, de rødtoppede fuglekonger !
Efter standardtiden begyndte regnen som vi vist desværre får glæde af i længere tid. Morgendagen kommer nok til at stå på rengøring og datatjek.
Dagens fangsttal:
Trækket på Odden: Dagens træk var overordentlig beskedent såvel ud af Østersøen for gæs og ænder som af landfugle sydover, men det gør heller ikke noget, for så har vi de fugle til gode, når Gedser Fuglestation på lørdag er en af de tre danske deltagere i EuroBirdwatch 2021. Det bliver en slags åbent hus på odden, hvor vi tæller trækket, som vi plejer hver dag i efteråret, men også har et par ekstra folk på til at fortælle og trækket og hjælpe med at bestemme de fugle, der kommer forbi. Alle er selvfølgelig velkomne mellem klokken 9 og 13.
EuroBirdwatch er en årlig begivenhed første weekend i oktober for europæiske medlemmer af BirdLife Europa. I år er der arrangementer et eller flere steder i 27 lande, og vi forventer sammen med fugleinteresserede i de mange andre lande at se flere millioner fugle. Foruden Gedser Fuglestation deltager vores kolleger på fuglestationerne i Blaavand og Skagen for DOF/BirdLife Danmark med tilsvarende arrangementer på samme tid. Vi dækker dermed trækket på Danmarks nordligst, vestligste og sydligste punkter.
Hvad kan man så forvente at komme til at opleve ved Gedser Odde? Det kan vi ikke forudsige, for det vil afhænge af vejret, og hvad der er af trækfugle i området. Vi kan få nogle ideer om, hvad der er på vej, ved at kigge på, hvad der bliver set lige nu længere inde i Østersøen.
Det store træk af Bramgæs har vi stadig til gode ved Gedser Odde. Der har været pæne tal andre steder, og i Estland blev der forleden talt 38.000. De må være tæt på nu. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Ved Põõsaspea neem 870 kilometer væk i Estland har der været dage med store antal af ænder, men onsdag var det lidt småt med 277 Bjergænder (Scaups), 255 Pibeænder (Wigeons) og 117 Troldænder (Tufted Ducks). Lidt tættere på blev der 205 kilometer væk ved Dueodde på Bornholm registreret 1.300 Pibeænder, 225 Troldænder og 213 Bjergænder i løbet af onsdagen.
Spurvehøge vil der komme mange af langt ind i oktober. Der kommer sikkert også nogle til EuroBirdwatch lørdag formiddag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Dagens mest fantastiske trækberetning kom fra den anden side af kloden, hvor en Lille Kobbersneppe (Bar-tailed Goodwit) for et par dage siden satte ny verdensrekord i trækdistance for en landbaseret fugl, da den landede på Australiens østkyst efter en næsten ti dage lang nonstop-flyvning på mindst 13.050 kilometer fra Alaska i løbet af 239 timer. Det giver en gennemsnitsfart på 55 kilometer i timen. Er fugletræk ikke bare så eventyrligt, at man er nødt til at opleve det selv? Og så er det endda en meget smuk fugl. På Gedser Odde er det lidt mere beskedent, men her kommer Ederfugle (Eiders), gæs og andre ænder, som har fløjet mindst et par tusind kilometer, før vi ser dem.
Lørdag vil der også være gode chancer for at se de første Fjeldvåger (Rough-legged Buzzards) og måske en af årets sidste Hvepsevåger (Honey Buzzards), ligesom vi forventer Spurvehøge (Sparrowhawks), som ofte flyver forbi på ganske få meters afstand. Måske kan der også komme rigtig mange småfugle.
Ved Gedser Odde blev det i løbet af fem timer til 1.700 fugle af 23 arter plus et pænt småfugletræk, som ikke blev dækket af fuglestationen, men andre har måske indtastet noget af det. Tjek tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.
Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Vagn Lind, Ole Friis Larsen og fra i aften Daniel Bloche