Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (286)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Ederfugle i lange baner

søndag 19. september 2021
And lots and lots of birds in the garden
af Robert Luttik & Ole Friis Larsen

Ringmærkning på stationen: The nets were open at six o’clock and when I made the first round I noticed that there were a lot of birds in the net. So, I immediately phoned Hans to come and help me with taking the birds out of the net. I did the ringing and Hans was getting the birds out. Only around 9 we were able to drink a cup of coffee. We caught in total 193 birds of which were 107 Robins. The highlight was a Brambling (Kvækerfinke) the first one for the season.

Vagn the brother of Hans is taking over the stick and will be there for a few weeks. I had a nice time, two Lille Fluesnapper (Red-breasted Flycatcher) and not to forget the Dødningehoved (Death’s Head Hawkmoth). Hope to be back again next year in May.

19092021

 brambling1

The brambling lets Hans suffer for his deeds

Trækket på Odden: Søndag morgen begyndte hverken i blåt eller gråt, men kunne måske betegnes som en lidt farveløs invitation til dagens træk. Det er altid vanskeligt at finde læ, når vinden kommer fra nordøst og øst, og vi endte med at søge ind under halvtaget til bygningen på odden, selv om der ikke kom regn. Ikke at vinden var specielt hård, men temperaturen var faldet et par grader til 13, og det føltes lidt for koldt at skulle holde til fem timers standardtælling plus måske lidt mere ude i vinden.

Det så heller ikke ud til, at vi ville miste noget stort træk fra land. Fire Røde Glenter (Red Kites) i det første morgenlys vendte hurtigt om og forsvandt tilbage mod nord. Småfuglene tøvede, og omkring hundrede Hvide Vipstjerter (White Wagtails) og en mindre flok Tornirisker (Linnets) skulle ikke nyde noget og tog sig god tid til at hvirvle rundt i luften og ellers fouragere på stubmarken. Derfor blev det igen en dag med særligt fokus på havtrækket, og det svigtede ikke.

Gedser Ederfugle 00001Et stort søndagstræk af Ederfugle (Eiders) bestod næsten udelukkende af hanner i forskellige dragter og aldre. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Især Ederfuglene (Eiders) satte deres præg på trafikken mod vest og sydvest med 6.700 af og dermed over halvdelen af de fugle, vi så. Fint var også trækket af Pibeænder (Wigeons) med omkring 1.500. Mest bemærkelsesværdigt var dog 62 Fløjlsænder (Velvet Scoters).

Gedser Flojlsaender 00001Fløjlsænder (Velvet Scoters) i en flok på 21 søndag morgen. De sorte ænder kendes selv på meget stor afstand på deres hvide felter på vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

De sorte ænder med hvide felter på vingerne blev måske presset tættere på land, end de normalt flyver, og vi havde endda hele 21 i en enkelt flok. Dagens stærkeste krydderi på træktællingen kom som en Storkjove (Great Skua). Dem ser vi ikke mange af ved Gedser Odde. Lyset var lidt dårligt, og den var lidt for langt ude til et foto som dokumentation, men flere så de markante hvide felter på vingerne, som er et vigtigt kendetegn. Der ud over kastede den sig over en Svartbag og så ud til selv at have omtrent samme størrelse, så der var ingen tvivl om, at det var en meget stor kjove. Fint var det også med en temmelig sen Rovterne (Caspian Tern).

Vi så i alt 11.500 fugle på træk over havet i løbet af fem en halv time. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Nyt fra stationen: Robert Luttik har afsluttet sin periode som ringmærker på Gedser Fuglestation for i år og er taget hjem. Vagn Lind er ankommet som afløser fra mandag morgen.

Folk på stationen: Vagn Lind, Ole Friis Larsen.