Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (281)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Trækket ebber ud - det er en fin oplevelse

mandag 30. november 2020
Bidende kold sidste novemberdag bød på Havørne, Vandrefalke og Røde Glenter.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Vind på 7-8 meter i sekundet fra vest og sydvest føles virkelig kold, når temperaturen er tæt på nul om morgenen og bare sniger sig lige over tre grader i løbet af formiddagen. Heldigvis var det en vind, det var til at komme i læ for på odden mandag morgen, og så var det interessant at fokusere på fugletrækket, selv om det næsten også var i nul. Ud over faktuel viden om selve trækkets forløb, giver det en eller anden god følelse at opleve, hvordan trækket nu ebber hastigt ud efter nogle hektiske måneder med mange arter i store antal hen over september, oktober og ind i november.

Ved Gedser Odde er det vinterbilledet, der tegner sig nu med store flokke af rastende Ederfugle (Eiders), Sortænder (Common Scoters) og Havlitter (Long-tailed Ducks) på havet, mens stadig færre af de samme arter passerer forbi. Trækket slutter aldrig, og man kan opleve fugletræk stort set hver dag året rundt, men der er perioder med meget få fugle. Det er der, vi er nu. Også fra finske og estiske observationsposter langt inde i Østersøen kommer der nu kun tocifrede tal på arterne. Der er virkelig ved at være tomt på trækruterne.

Derfor kan selv små tal nu vække forundring på dage, hvor der flyver flere lommer (divers) i den ’forkerte’ retning end i den ’rigtige’, fordi der er mange rastende fugle, som ikke længere har travlt med at komme videre, men flyver lidt lokalt til og fra.

3011 Rod Glente b 1En af mandagens Røde Glenter (Red Kites) på vej ud over havet ved fuglestationen. Mange Røde Glenter vælger netop det afsæt og passerer tæt forbi p-pladsen før spidsen af odden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Mandag var der for eksempel et bemærkelseværdigt småtræk af rovfugle med 24 Røde Glenter (Red Kites), en adult/voksen hun Fjeldvåge (Rough-legged Buzzard) og tre Musvåger (Common Buzzards). Antallet var måske ikke imponerende, men i oktober ville de ikke have trukket i sådan et vejr med dårlig sigt, iskold vind og tæt dække af tunge grå skyer. På årets sidste novemberdag var det ikke noget, der stoppede dem; tværtimod strøg de fleste uden tøven ud over havet i retning af et tysk fastland, som de næppe kunne se. De fleste så også ud til at være erfarne ældre fugle, der havde prøvet turen før.

Tidligere på morgenen blev der set otte Røde Glenter flyve op efter overnatning ved Bøtø. Det var nok nogle af dem, der lidt senere trak ud ved Gedser Odde.

3011 Havorn 1k 1En ung Havørn (White-tailed Eagle) med gylden tysk ring på det ene ben over Gedser Odde mandag formiddag. Man kan se på lang afstand, at det er en ung (1k) ørn fra i år, ved at kigge på bagkanten af vingerne. I deres første dragt har Havørne mere spidse fjer på hale og vinger end senere, og det giver vingerne et tydeligt savtakket udseende. Man kan også se det på det mørke næb, men det kan være mindre tydeligt i denne årstids ofte dårlige lys. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

To unge Havørne (White-tailed Eagles) fra i år (1k) fløj samtidig ud over havet, men mens den ene vendte hurtigt om, fortsatte den anden ud over havet. Hjemme på fuglestationen afslørede billeder af den ørn, at den var tysk ringmærket, så egentlig så vi den bare flyve ’hjem’. Havørne er ikke trækfugle i vores del af verden, men de unge ørne kan strejfe langt omkring i deres første leveår, og vi se jævnlig Havørne flyve ud over havet ved Gedser Odde eller komme ind over land.

En ung han Vandrefalk (Peregrine), som flere gange sås kredse og jage over Gedser Odde mandag formiddag viste sig på billeder at være to Vandrefalke af samme alder og køn. Mønsteret på undersiden var nemlig lidt forskelligt. Den ene var nok samme falk, som blev set over området søndag.

Derimod ser det ud til, at to Knortegæs, som har gået nogle dage på marken ved odden, er kommet til hægterne og fløjet videre. Vi så dem i hvert fald hverken søndag eller mandag.

Ringmærkning på stationen: 

Igen var det en meget kold og fugtig morgen hvor de fleste nok var blevet indenfor, men nettene skulle op så der kunne fanges lidt. Der kom også 7 fugle i nettene hvor af de 6 af dem allerede var ringmærket men en enkelt ny solsort blev det da til. Trækket af småfugle er slut for dette efterår, men der kan stadig komme lidt finker og solsorte men dog ikke i de store mængder som før. Men som man plejer at sige så er lidt bedre end intet.

Det startede til morgen med at være helt stille men så ved 10.30 begyndte det at småregne og næsten samtidigt tog vinden til og var oppe på 9 m/s så det var lidt et skift fra om morgenen. Da der havde været tomme runder fra klokken 9 og der både kom mere vind og regn lukkede jeg ned for dagen. Da jeg kom ind kunne jeg stadig mærke kulden i kroppen over en time efter. Eftermiddagen gik med at få vasket fugleposer så der er lidt mere som er klaret før der lukkes ned for i år.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 1

Total 1

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.