Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (284)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En sen Munk i nettet

fredag 20. november 2020
Uventet godt vejr gav lidt travlhed med ringmærkning på stationen, men ude på odden var der ikke mange fugle, som følte trang til at trække i dagens solskin.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Et uventet skifte i vejret havde i løbet af natten sænket temperaturen, så der var lidt frost at se i græsset ved stationen, Det rettede sig omkring en meget smuk solopgang til fem grader, og der blev den. Vinden

var drejet i nordvest og faldet fra 10 til 5-6 sekundmeter. Desværre fik det ikke fugle til at flytte sig i nævneværdigt omfang, så det blev til få fugle i smukt vejr – fint illustreret af et par Gråænder (Mallards), som i stedet for at trække hele dagen holdt lavt profil i det nu næsten udtørrede vandhul på engen ved fuglestationen.

2011 Graaender 1Gråænder (Mallards) forsøgte at skjule sig i den sparsomme vegetation i vandhullet ved fuglestationen. Vi lod pænt, som om vi ikke så dem, så de kunne få sig et godt hvil. Foto: Ole Friis Larsen/GFU 

Inde på stationen gav forandringen i vejret til gengæld en fin formiddag. Den lokale Natugle (Tawny Owl) i stationens have hvæsede endda som dagens første fugl af os i morgenmørket. Vi skræmte den måske midt i et morgenmåltid et par meter fra huset.

I nettene kom der en del småfugle, som allerede havde ringe på fra tidligere dage, så der var heller ikke den store bevægelse i dem, men dog noget at bestille for ringmærkeren, og sådan vil vi helst have det på fuglestationen. For lidt at lave er ligeså stressende som for stor travlhed.

Sjovt var det med en Munk (Blackcap) i et af nettene. Langt de fleste Munke er for længst fløjet til områder ved Middelhavet, hvor de overvintrer. Mange års milde vintre får dog nogle af de små sangfugle til at blive i Danmark hele året. Et tjek i DOFbasen viste fredag eftermiddag, at der har været lidt over 50 observationer af Munke i Danmark i november. Fuglen på stationen blev bestemt til en 2k+ han – det vil sige en adult/voksen han, som er mindst et år gammel.

2011 Munk taet pa 1Munken (Blackcap) burde egentlig være ved Middelhavet nu, men de milde vintre får flere til at blive. Denne han - hunnen er brunlig med rødbrun hætte - var sund og rask og fik en ring på, før den blev sluppet løs igen. Måske var den på vej sydpå, måske bliver den vinteren over i fuglestationens have. Det får vi måske at vide til foråret. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Mål, vægt og tjek af feddepoter viste, at det var en sund og rask fugl i god foderstand, så den var ikke i Danmark endnu, fordi den ikke var i stand til at trække til Italien, Spanien eller Sydfrankrig.

2011 Blamejse 1Fugle reagerer meget forskelligt på at blive fanget og ringmærket. Blåmejser (Blue Tits) hører til de notorisk mest aggressive småfugle. De kæmper for livet ved at bide og hakke i ringmærkerne i samme sekund, de får muligheden for det. Sådan var det selvfølgelig også fredag, da en hel lille flok ramte et af de høje net på deres tur over fuglestationens have. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Ringmærkning på stationen: 

Gærdesmutte/wren 5

Solsort/Blackbird 8

Vindrossel/Redwing 1

Munk/Blackcap 1

Fuglekonge/Goldcrest 5

Blåmejse/Blue tit 3

Bogfinke/Chaffinch 1

Stillits/Goldfinch 2

Grønsisken/Siskin 2

Total 28

 

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.