Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Fin dag på havet
Trækket på Odden: Selv på en tung og grå novembertorsdag med begrænset sigt var der et fint indblik i fugletrækkets konstante foranderlighed. Der skete umiddelbart ikke ret meget, men alligevel kom der over tusind Ederfugle (Eiders), 250 Sortænder (Common Scoters), over 100 Toppede Skalleslugere (Red-breasted Mergansers) og næsten 300 Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) – den største flok på 30 kom endda ind over land lige over observationsholdet.
Efter standardtidens fem timer begyndte det oven i købet at klare op, og vi fik tildelt en hel time med lidt blå himmel og solstrejf mellem skyerne, før der blev lukket til igen, og vi stoppede for den dag. Fredag og lørdag har meteorologerne tegnet et skønmaleri – næsten – af et par novemberdage med masser af sol og almindelig vind fra sydvest. Det kan blive fine dage.
Når alt andet er gråt i gråt, kan bare en enkelt Spidsand (Pintail) komme som en humørbombe af lys og farver. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Fra land kom der ikke mange småfugle, og de fleste skulle ikke nyde noget af at trække ud over det forblæste hav. Mest iøjnefaldende var nogle mindre flokke af Sjaggere (Fieldfares) og Stære (Starlings). Rovfuglene leverede heller ikke meget, men dog tre fine Blå Kærhøge (Hen Harriers), nemlig en adult/voksen han, som optrådte samtidig med en adult/voksen hun. De tog sig et par svingommer over marken, før de trak videre. Senere kom endnu en brun fugl, som ved nærmere eftersyn af billederne synes at være en ung han.
Onsdagens tredje Blå Kærhøg (Hen Harrier) var en ung fugl med lyse øjne, og så er det en han, men den kan også bestemmes til 1k han på halens overside med nogle gråblå fjer uden tydelige mørke bånd. Bemærk i øvrigt den lyse fjer på oversiden af venstre vinge - den er bare usædvanlig. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Vi har for nylig fået helt ny viden om bestemmelse af de brune Blå Kærhøge – hunner og unge hanner – i en artikel af Andreas Gullberg i det svenske magasin Roadrunner. Her er der blandt andet beskrivelser af forskellige detaljer i vingernes dækfjer, haleoversider og andet til hjælp til at skelne mellem unge hunner, unge hanner og voksne/adulte hunner.
Et af goderne ved at arbejde som træktæller for fuglestationerne er, at man altid kan blive udfordret og ende med at blive lidt dygtigere.
(Grafik om ringmærkning her)
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Ringmærkning:
Igen kunne det ses at trækket af småfugle er ved at være slut selv om der stadig kommer lidt fuglekonger på falderebet. Da nettene kom lidt tidligere op fangede vi lidt drosler før standardtid så både sjagger, solsort og vindrossel blev fanget.
Der var dog stadig lidt fugle i luften også, små flokke med silkehaler fløj over stationshaven og en enkelt bjergvipstjert fløj også over.
Til aften var vi oppe ved Birkemose for at prøve lidt aftenfangst, men dog uden held.
Dagen ringmærkning/Todays ringing numbers:
Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Daniel Whitelegg, Søren Mygind, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.