Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Gylden ørn om dagen, sølv i nattens mørke
Trækket på Odden: Fredag blev en fin dag på odden. Selve trækket var måske ikke så imponerende, nordenvinden var måske nok lidt rigeligt kølig, men solen skinnede, og der kom mange folk for at se på fugle, et hold på tur fra København blev hurtigt til ’Københavnerbanden’ blandt mere lokale og faste tilbagevendende efterårsferiedeltagere fra andre dele af landet. Vi håber, at de fik en god oplevelse. Som rigtige træktællere talte vi selvfølgelig også antallet af folk med teleskoper, stole og kikkerter, og i flere timer var der over 20.
Gæssene havde gearet ned for trækket; sådan var det også med mange andre arter, men et hold holdt vagt mod nord, fordi der var en ung Kongeørn (Golden Eagle) på Falster, og den havde torsdag eftermiddag været helt inde over Gedser by. De fleste var overbeviste om, at den stadig måtte være i området. Ederfuglene (Eiders) fortsatte dog med at strømme forbi på havet, mange af dem langt ude, og det gav en mere travl formiddag til den del af holdet, der havde teleskoper og kikkerter vendt mod syd.
Det blev det nordvente hold, der stod for den ene af formiddagens to fine opdagelser, da en Mosehornugle (Short-eared Owl) blev mobbet af et par krager og hurtigt søgte op i stor højde, før den trak ud, mens sydholdet opdagede tre Sortgrå Ryler (Purple Sandpipers), som mange var glade for at se på en af strandens betonklodser, før de trak videre mod sydvest.
Kongeørnen dukkede først op lidt efter klokken 13, da de fleste var gået hjem. Vi så den som en stor ørn med ungfuglens karakteristiske hvide pletter på vingerne og den hvide hale med bredt mørkt endebånd, da den fløj over havnen og Gedser by. Derfra søgte den ud over vandet mod Rødsand, før den vendte om og langsomt kredsede ind over byen igen. Vi hørte, at den senere blev set et stykke mod nord over Gedesby.
Den tidlige eftermiddag bød også på et interessant nyt, men ikke usædvanligt element i efterårstrækket, da der pludselig begyndte at strømme store flokken af Pibeænder (Wigeons) forbi. Vi har ikke set meget til den art i de seneste dages hårde blæst, og i løbet af formiddagens fem standardtimer blev der bare talt 114. Fra klokken 13 kom der i løbet af halvanden time over 1.000 af dem. Det bliver spændende at se, om det er et gennembrud for trækket af svømmeænder, og de fortsætter lørdag.
Lidt uden for nummer er vi også begyndt at eksperimentere med lydoptagelser af trækket om natten. Hidtil er det mest blevet til lidt kald af Vindrosler (Redwings) og en lokal Natugle (Tawny Owl), men natten til fredag var der et par overraskelser. Ud over flere flokke af Bramgæs (Barnacle Geese) var der ved 23.30-tiden flere kald, som viste sig at stamme fra en Sølvhejre (Great White Egret), som åbenbart fløj over stationen på det tidspunkt, måske sammen med andre. Senere på natten var der fem kald af en Skovhornugle (Long-eared Owl), måske en hilsen fra den, der blev ringmærket torsdag formiddag.
Sådan ser lydbilledet af den Sølvhejre (Great White Egret), der fløj over fuglesationen natten til fredag, ud på et sonogram
Nyt fra stationen: Søren Mygind er taget hjem efter en uges deltagelse i ringmærkningen, og Flemming Pagh Jensen havde fredag sin sidste tælledag som observatør på odden. Tak for indsatsen til dem begge. Til gengæld har vi fået besøg af Merit Lenk og hendes mor. Merit har arbejdet på Blåvand Fuglestation og oversat Gedser Fuglestations pjece til tysk – vi har brug for mange slags frivilligt arbejde, ikke bare til ringmærkning og tælleri.
Ringmærkning: En smuk og kold morgen uden blæsevejr, perfekt til ringmærkning. Blåmejserne (blue tits) rørte igen lidt på sig og der dukkede lidt op i nettene op af formidagen. Dagen fugl blev til en Ringdue (woodpigeon) som Søren fik æren af at mærke da det var en ny mærkeart for ham.
Om aften blev der hygget mens Ole lavede dejligt mad.
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Daniel Whitelegg, Michael Bjerregaard, Ole Friis Larsen.