Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Rødt Jern !
Ringmærkning: Den kraftige blæst fra NØ betød begrænset antal net og fugle i haven. Men med en god indsats fik 50 fugle ring. Overraskende mange Jernspurve (Dunnock) i forhold til de sidste par ugers fangst af denne art og en flot rød han Rødtoppet Fuglekonge (Fire Crest) søgte læ i haven.
Rødtoppet Fuglekonge.
Trækket på Odden: En rå dag for såvel fugle som træktællere med en middelvind fra nordøst på op til 14 meter i sekundet, 10 grader og højvande med bølger, der slog hårdt ind mod skrænten. Det fik småfuglene til at holde sig væk, selv om de ville have solid medvind på rejsen, men større fugle lod sig ikke påvirke, og for nogle af dem, der så ud til at tøve, var det vejrguderne, der tog beslutningen og næsten så ud til at kyle dem af sted.
Når vinden er i nordøst og kommer direkte mod skrænten, bliver den presset op og skaber ligefrem lidt læ for sig selv. Vores målinger viste, at mens vindstyrken var på 14 meter i sekundet ude på havet og længere inde i landet, var den nede på 10 meter i sekundet lige over skrænten. Vi foretrak nu alligevel at sidde i læ tæt på en busk.
Udfordringen for et lille observatørhold på tre var først at finde en plads med læ og udsigt – den var tæt på en hybenrose – dernæst at identificere fuglene på havet i en fart, når de blev blæst forbi meget hurtigere end normalt af den stærke vind.
Vi havde ikke de store forventninger, og så bliver man lettere glad. Ederfuglene (Eiders) kom som dagen før med over 4.000 i løbet af standardtidens fem timer, men på en helt anden måde. De fløj i talrige småflokke og passerede højt og hastigt på himlen i stedet for at komme i de sædvanlige lange bånd lavt over havet. Mindre ænder var der ikke mange af. Og så blev det dagen, da trækket af Bramgæs (Barnacle Geese) for alvor åbnede med 4.200, der kom over en bred front med nogle ind over land langt mod nord og andre så langt ude mod sydøst, at vi måtte opgive at identificere nogle af flokkene med sikkerhed, fordi der også var andre gæs undervejs.
Bramgæssene (Barnacle Geese) fløj i store flokke, nogle i lange bånd, andre i u- eller v-formationer, og nogle bare i klumper, men der er orden i geledderne, og midt i det hele holder gæssene sammen i familiegrupper. Her er tre fra en større flok, som kom tæt forbi. Efter størrelse og fjerdragter kunne de godt ligne et adult/voksent par med en unge. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Vi har dagligt set lokale flokke af Bramgæs komme inde fra land og hurtigt vende rundt ude over vandet, men det var første dag med et stort træk. Der kommer sikkert flere i de kommende dage, for i Estland længere østpå talte vores kolleger på en træklokalitet 86.000 Bramgæs og 18.000 uidentificerede gæs i løbet af onsdagen. Det tyder på, at det er store bestande fra Nordrusland, der nu er nået til denne del af Østersøen.
Næsten 350 Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese), der kommer helt oppe fra nordkysten af Rusland, gav også et fint fingerpeg om, hvad det er for bestande af gæs, vi ser lige nu.
(Trækfuglegrafik her)
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Søren Mygind, Daniel Whitelegg, Michael Bjerregaard, Ole Friis Larsen, Flemming Pagh Jensen (observatør, bor ikke på stationen).