Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
TV-stjerne på besøg
Trækket på Odden: Man kan godt kalde mandag for en fridag, både for fuglene og træktællerne – ikke for ringmærkerne, men det må de selv forklare. Der var nemlig rigtig mange småfugle overalt i krat, buske og på pløjemarken ved odden. Vejret var smukt og lunt med solskin og lav vindstyrke det meste af dagen, selv om temperaturen kun nåede at stige fra 5 til 12 grader, før den begyndte at dykke igen, og det fik åbenbart mange fugle til at tage sig en pause fra trækket for at æde sig mætte og få lidt fedt på kroppen til den videre rejse. Vi havde Gærdesmutter (Wrens), Rødhalse (Robins), Gransangere (Chiffchaffs) og Fuglekonger (Goldcrests) tæt på posten hele dagen, og på marken myldrede det med Hvide Vipstjerter (White Wagtails).
Også fugle har brug for spisepauser, når de rejser. Sådan var det mandag blandt andet for denne Gærdesmutte (Wren). Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Det gav god tid til at tælle Ederfuglene (Eiders), som nåede over 6.400, så det begyndte at ligne en rigtig oktoberdag på havet. Desuden gik der sport i at tælle Hedelærker (Woodlarks), da det viste sig, at det hidtil største antal af arten, der er indtastet i DOFbasen ved Gedser Odde var 80 restende, og det var tydeligt, at der kom mange flere denne mandag. Tællingen endte på 362. Det er da en ny rekord med indbygget udfordring. Ringduer (Woodpigeons) blandet op med Hulduer (Stock Doves) kom i sort sol-lignende flokke på op til flere tusinde, og vi registrerede over 36.000.
Rovfuglene glimrede derimod med fravær og små tal. Til gengæld viste en af dem sig at være en fornem gæst og et skønt gensyn, da en ung Havørn klokken 8 om morgenen kom forbi i lav flugt langs kysten og svingede skarpt til højre med kurs mod Rødsand. Vi så fint, at den både var ringmærket og havde GPS på ryggen. Hvis det var en dansk ørn kunne det faktisk kun være en af de to stjerner fra DOF ØrneTV, nemlig ’Romme’ eller ’Kim’, men vi kunne ikke udelukke en tysk ørn, for vi så ikke den farvering, der er forskellig fra land til land.
Den ene af ungerne fra DOF ØrneTV kom mandag morgen tæt forbi Gedser Odde på sit livs første større udflugt 'hjemmefra'. 'Romme' blev afsløret af GPS-senderen på ryggen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Senere på dagen fik vi bekræftet fra Projekt GPS-ørn, at det faktisk var ’Romme’, vi havde set på hans første store udflugt væk fra redelokaliteten. Først om nogle dage vil alle kunne se udflugtens mere nøjagtige rute. Sådan er det af hensyn til ørnenes beskyttelse.
Det var dejligt at se ørnen med GPS-sender på ryggen og håbe på flere informationer om, hvor den kom fra. Derfor blev oplevelsen også til noget særligt, fordi en af dagens observatører var med, da ’Romme’ og hans søster i foråret blev hentet ned fra reden for at blive ringmærket. Oplevelsen mandag morgen var et overraskende og glædeligt gensyn – for observatøren i hvert fald.
Nyt fra stationen: Jimmy Skat har forladt stationen efter et par uger som trækobservatør. Han skulle tilbage til den slags arbejde, som man får penge for. Tirsdag morgen kommer Flemming Pagh Jensen som observatør i nogle dage.
Ringmærkning: Vi havde nok forventet Fuglekonger (Goldcrest) i dag, men Rødhalsene (Robin) mente ikke de var kommet langt nok sydpå og det betød at haven hele dagen har været fuld af tikkende Rødhalse. Der må have været 1000'vis, for selvom vi kun havde det halve af nettene åbne, var der hele dage masser af nye Rødhalse i nettene og vi så kun sjældent dem vi mærkede igen.
Det var svært at finde tid til middagsmad og kaffepauser mellem de mange fugle der skulle have en hilsen med fra Gedser, men det lykkes at kæmpe os igennem og opfylde de værste kaffeabstinenser samt den knurrende mave. En dejlig travl dag med et fantastisk mylder omkring os, som få forbipasserende også fik glæde af at se.
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Søren Mygind, Daniel Whitelegg, Michael Bjerregaard, Ole Friis Larsen