Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
En smuk dag på kontoret
Trækket på Odden: Solnedgange er et af de mest fotograferede motiver i verden, banalt måske, men det rører tydeligvis ved noget i rigtig mange mennesker verden over. På Gedser Fuglestation er det solopgangene, der betager os. Ingen af dem er helt ens, og de udløser næsten altid et stille øjeblik ude på odden, selv om der allerede kan være godt gang i morgentravlheden med at tælle fugle.
Glæden over et opleve storslåede solopgange går også igen i mange personlige rapporter fra frivillige på nogle af verdens berømte træklokaliteter. Mange udtrykker ligefrem taknemmelighed over at få lov at opleve naturen som noget særligt tidligt om morgenen oven i de store fugletræk.
Særlig travlt var der nu ikke søndag morgen, men solopgangen var spektakulær, og der var Ederfugle (Eiders) som mørke skygger over havet, et par lommer (Loons) højere oppe under skyerne, Spurvehøge (Sparrowhawks) og småfugle.
Sortstrubet Lom (Black-throated Loon) på vej vestover i det tidlige morgenlys. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
De Små Korsnæb (Common Crossbills) har vist et pænt træk ved Gedser Odde i nogle dag. Bortset fra kaldet, afslører de sig om morgenen mellem mange andre arter af finker på størrelsen og de kraftige næbs særlige form. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Vejret fortsatte koldt og blæsende fra vest, dog med nogen opklaring og sol mellem skyerne i løbet af formiddagen, som igen bød på fint træk af Stormmåger (Common Gulls) og småfugle i tusindvis. Ederfuglene (Eiders) sneg sig over 1.700 i løbet af standardtidens fem timer, og det var en robust fremgang i forhold til de foregående dage, men stadig foruroligende lavt for en oktoberdag ved Gedser Odde.
To små flokke af Røde Glenter (Red Kites) trak langsomt ud, men kom tilbage efter tre kvarter. Det var usædvanligt, at de kom tilbage efter så lang tid ude over havet. Ellers var der ikke mange rovfugle i luften, med op mod ti Dværgfalke (Merlins) i løbet af dagen var dog helt fint.
Det bliver interessant at se, hvad der sker mandag og tirsdag med vejrudsigter, der lover sol og meget mindre vind, end fuglene og vi har oplevet de seneste dage.
Nyt fra stationen: Søren Mygind er kommet søndag aften for at hjælpe med ringmærkningen i de næste dage.
Ringmærkning:
Første runde efter nettene var kommet op blev også den størst med en del Fuglekonger (Goldcrest) og Gransanger (Chiffchaff). Så der var lidt travlt men da vi var forsigtige med antal åbne net skabte det ikke andet end lidt travlhed og en kold kop kaffe. Allerede på anden runde var der langt færre fugle i nettene, til middag dukkede der lidt Blåmejser (Blue Tit) som fløj videre med en hilsen om benet.
En 2k+ grønirsk han i gang med at fælde sine svingfjer (European Greenfinch)
Vi fandt desuden ud af at stuet hvidkål og stegt torsk var udemærket sammen.
I nat falder vinden og drejer til NW, en opskrift på fuglekonger og mejser, så endnu en forsigtig dag ved nettene.
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Søren Mygind, Daniel Whitelegg, Jimmy Skat, Michael Bjerregaard, Ole Friis Larsen