Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Tøvende rovfugletræk
Der var næsten fuldmåne i går aftes, men den var ikke at se til morgen. Det var igen en klar morgen. Det blæste lidt mere end i går, så vi gik lidt i læ. Ederfuglene (Eider) kom straks fra begyndelsen i en flot solopgang. Der var flere svømmeænder i dag - Sortand (Black scoter), Pibeand (Wigeon), Spidsand (Pintail). Dagens fugl over havet var en Tejst (Guillemot).
Rovfugletrækket var lidt sparsomt. Spurvehøg (Sparrowhawk) var der ikke så mange af. Sidst på formiddagen var der skruer i baglandet og trak - Musvåge (Buzzard), Fjeldvåge (Rough-legged Buzzard), Rød Glente (Red Kite), Havørn (White Tailed Eagle) inklusive et antal fine blå blå kærhøge (Hen Harrier). Flere tøvede og vendte om.
Her er tre af dagens fortrydere:
Musvåger (Common Buzzards) er ellers ikke blege for turen ud over havet, men nogle vender alligevel om og prøver først igen, når der er andre at følges med. Det gjorde denne.
Røde Glenter (Red Kites) er aldrig helt til at regne med. Nogle flyver uden tøven ud over vandet, andre kan flyve længe omkring i området og prøve flere gange, før de måske forsvinder tilbage mod nord. Sådan var det med denne unge fugl.
Havørne (White-tailed Eagles) er slet ikke trækfugle i vores del af verden, men unge ørne kan strejfe en del omkring, og nogle følger efter, når andre rovfugle trækker. Det gjorde denne helt unge ørn, som formentlig først har forladt sine forældre for to-tre uger siden. Den vendte dog om et par hundrede meter ude over havet og forsvandt hurtigt mod nord, hvor vi måske lidt senere så den kredse sammen med en anden Havørn. Foto: Ole Friis Larsen/GFU (alle tre billeder).
Dagen igennem var der et jævnt træk af småfugle - Bog- / Kvækerfinke (Chaffinch/Brambling) i flokke af tyve/tredive styk, Grønsisken (Siskin), Blåmejse (Bluetit), Landsvale (Barn Swallow), Hvid Vipstjert (White Wagtail), få antal af Bjergvipstjert (Grey Wagtail) med mere.
Der lå en tynd skybræmme, som dækkede lidt for solen; men den drev væk efter middag og så blev det dejlig varmt og det var igen muligt at stå i bare ærmer. Observationen afsluttedes klokken to, da chefobservatøren skulle være chefkok og også nå at handle. Trækket var også ved at tynde ud; men alligevel kom der på falderebet lige tyve musvåger, som havde opbygget mod og trak ud.
Alt i alt var det en god dag med blandet træk over odden i dejligt vejr.
Vi glemte i går at nævne en spændende observation, nemlig en næsten hvid (leucistisk) landsvale (Barn Swallow), som hastigt passerede over odden.
Ringmærkning:
Da vi åbnede nettene i morges var vi lidt i tvivl om hvor mange net vi skulle starte op med. Vi valgte dog at sætte de fleste op, da der ikke var ret mange tikkende Rødhalse (Robin) at høre.
Lidet havde vi da anet, at en stor flok Fuglekonger (Goldcrest) ville gøre rast i haven fra morgenstunden. Derfor var vi for en sikkerheds skyld nødt til kortvarigt at lukke en del net igen. Vi kunne jo godt huske hvordan mængden af fugle var tæt på at tage pippet fra os forleden.
Det lykkedes alt i alt af få endnu en stor dag ud af det. Se antal nedenfor.
Af spektakulære fugle fra i dag kan nævnes:
Stillits (Goldfinch) 1K
Stor Flagspætte (Spotted Woodpecker) 1K
Fuglekonger (Goldcrest)
Gærdesanger (Lesser Whitethroat)
Lars Ulrich drog hjem efter standardtid, så vi var seks til at nyde en smagfuld kødsovs med pasta.
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Dagens mærkede fugle: