Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (283)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Ørnevåge

tirsdag 4. august 2020
af Anton Liebermann

I dag var bestemt en af de bedre. Den var lang, men skøn, det var den bestemt! Den startede nu i det små, med lidt pip i nettene på de første 2 runder. Igen ikke overvældende, men der kommer nu stadigvæk flere og flere gærdesangere fra hver dag der går. I dag var også den første dag med mere end et par stykker af tornsanger, så de begynder også at komme i større tal snart. En flok stære valgte at flyve i nettet ved senmorgen, og nu fik min lærling endelig lov til, at prøve at pille sådan nogle bæster ud af nettet. Ud af mine knap 340 ringmærkningsarter på verdensplan, så figurerer vores hjemlige Stær klart som nummer 1. som den absolut værste at pille ud af nettet. Dens stærke benregion med lange klør er verdensmestre til at holde fast i nettet i alle mulige afkroge, og samtlige stære får altid skulderen strammet godt fast, dette kombineret med skrig, lugt og konstante afførings skud, ja, så det kræver virkelig sin mand at pille denne ud! Heldigvis var det blot 16 der røg i, trods flokken bestod af små 3-400. 

kagemand3Ingen stærefotos, men en gammel Gulspurv han som blev ringmærket her i 2018

Ved en kvart over 11 tiden, sad vi oppe i labbet og mærkede et par fugle, da walkien lige pludselig skrattede. Der blev meldt om en Ørnevåge set flyve inde fra Gedser by på vej mod Gedser Fyrhave. Jeg sprintede ned til stationen efter skop, og stillede mig hurtigt op lidt nord for fyret. Gert tilsluttede sig, og vi stod og skannede, alt imens vi var i tæt kontakt med folkene fra Gedser By. Vi kunne ikke umiddelbart finde fuglen, selvom den blev set samtidig derinde fra kredse højt med en Tårnfalk. Yderligere 10 minutter skulle der gå, før 2 tårnfalke blev set højt højt oppe kredse ud mod Odden. Det var sådan set det eneste rovtøj der pyntede himlen fra hvad vi kunne se, og det tegnede ikke godt. Ikke lang tid efter blev 2 musvåger set kredsende lige nord for fyret, dog på en sådan afstand at dragtkendetegn ikke kunne ses - så det var lidt svært at få helt fornemmelsen af, om en af de skulle være den meldte fugl. De virkede umiddelbart samme størrelse, og manglede det kongeørne indtryk, som jeg har skrevet mig selv bag øret Ørnevåge giver. De 2 våger blev ikke lang tid efter meldt ud inde fra byen af som musvåger, og alt begyndte at se sort ud for vores håb om at connecte med denne lækre sydøstlige våge art. En halv time var gået nu siden fuglen sidst var set, og fuglen blev også i mellemtiden meldt ud som værende tabt, og muligvis trukket mod Tyskland. 

Jeg havde dog lige 10 minutter inde næste netrunde, og valgte at blive og tro på guldet. Og gud og hvermand var med os her, da en våge fanger mit øje kommende i stor højde retur fra odden. Skopet på, og vupti - det lignede sku en fin Ørnevåge. Helt lyst hoved, fine håndrodspletter i en ellers fin hvid base af håndsvingsfjerene, sorte håndspidser, manglende sort vingebagkant gav fornemmelse af en 2k, langvinget sag der gav associationer til en ørn. Skyndte mig at skyde lidt billeder, men manglede dog at se halen og overvingerne på dyret for lige at tage alt tvivl væk, og det kom da den besluttede sig at kredse med de 2 musvåger lidt nord for stationen. Fuglen blev meldt ud, og folk fra byen og odden skyndte sig til vores obspost. Et lille minut inden folk ankom mistede vi syn på dyret, men der gik dog ikke mange sekunder før den var fundet igen cirka 100 meter vest fra hvor vi tabte den. Den returnerede til endnu et trækforsøg ud over odden, og her kom den i en fin højde, så det faktisk var muligt, at få nogle ganske ok photos. Fuglen fortrød igen, og endte med at flyve langsomt mod nord - nordøst. Jeg skyndte mig at løbe ind i haven til Alex, og advare hende om, at vi havde genfundet dyret - og hun nåede også op, og få en god obs af dyret. Vi tabte den herefter mod nord!  

Hvilken fantastisk rovfugle oplevelse. 

Kagemand1Her et fotos af dagens fugl! Ørnevåge ca 22. fund for dk, alt afhængingt på hvor mange der bliver godkendt i år. Fotos af væsentlig ringere end orginalen, og det er fordi jeg har sendt den til mig selv på facebook. Den nemme løsning, men klokken er også for mange til noget mere fancy!

Vi gik direkte ind og lukkede net, nu var klokken også blevet mange, og i dag var store indkøbsdag. Desværre var fryseren ude af drift, så vi måtte ændre lidt i indkøbslisten! Vi nåede dog lige lidt middagsarbejde, inden vi satte kurs mod byen.

Today’s total:


Digesvale / Sand Martin - 6
Landsvale / Barn Swallow - 2
Hvid Vipstjert / White Wagtail - 1
Nattergal / Thrush Nightingale - 2
Rødstjert / Common Redstart - 2
Kærsanger / Marsh Warbler - 7
Rørsanger / Eurasian Reed Warbler - 1
Gulbug / Icterine Warbler - 4
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 25 / and 1 recapture
Tornsanger / Common Whitethroat - 9
Havesanger / Garden Warbler - 5
Munk / Eurasian Blackcap - 0 / and 2 recaptures
Gransanger / Common Chiffchaff - 3 / and 1 recapture
Løvsanger / Willow Warbler - 5
Musvit / Great Tit - 0 / and 1 recapture
Korttået Træløber / Short-toed Treecreeper - 1
Stær / Common Starling - 16
Gulspurv / Yellowhammer - 0 / and 1 recapture

Total: 89 new ringed and 6 recaptures

Vi besluttede os, at for at fejre Ørnevågen - så vi ville forkæle os selv med en Pizza fra Gedser pizzaria. Vi gik i gang med at se om cyklerne kunne laves, men måtte efter en halv time opgive, og drive til en omgang gåben. Vi nåede dog helskindet frem, fik en fantastisk Ørnevåge pizza, fik handlet ind på vejen hjem, og så solnedgangen mens vi gik langs kysten ud mod fyret.

kagemand2Smuk aftenstrav mod stationen med taskerne fyldte.

Nu er data, blog osv klaret. Klokken har passeret alt for meget, og vi er super spændte på hvad i morgen bringer. Sikke en dag i dag, den vil huskes mange uger frem.

de gladeste hilsner,

Anton