Nyheder
På denne side kan du finde både nye og gamle nyheder fra Gedser Fuglestation.
Rekordmange småfugle på det sydlige Falster i oktober 2016
Oktober er normalt den måned, hvor vi registrerer og ringmærker flest småfugle på Gedser Fuglestation, og i år var absolut ingen undtagelse: Det var faktisk sådan, at oktober satte absolut rekord med hele 9.130 fugle, så vi nu i år (pr. 1. november) er oppe på over 18.000 ringmærkede fugle her i Gedser!
Det store antal skyldes især de myriader af fuglekonger, der har været på Sydfalster her i efteråret. Siden 1970-erne, hvor jeg har kigget på fugle, har jeg aldrig oplevet noget lignende med Danmarks mindste fugl – visse dage kom de nærmest væltende i laviner, idet de fulgte skovkanter, haver og buske, og hvor de normalt finder deres føde i træernes yderste grene, hvor der er edderkopper, bladlus og andre små insekter, kunne man opleve fuglekongerne fouragere på jorden i det lave græs. De fleste var totalt ligeglade med mennesker, man kunne komme ind på under en halv meters afstand af dem, uden at de opgav deres fødesøgning, ja, man skulle visse dage faktisk passe på ikke at komme til at træde på dem, så mange var der! I min have så jeg et par fuglekonger i en vindrueranke, og den ene af dem kunne jeg kortvarigt røre med en finger oven på ryggen, og den var hverken syg eller afkræftet. Ved en anden lejlighed under en fugletur på Gedser Odde var der en fuglekonge, der satte sig på skulderen af en af deltagerne!
Grunden til alle disse fuglekonger skal nok søges i den kendsgerning, at der gennem det meste af oktober var en ret kraftig østenvind. Da vinden løjede af, skulle alle disse små fugle, som nok var ført hertil fra Finland, Rusland og øvrige Østersølande, af sted mod vinterkvartererne i Centraleuropa, og her gik ruten over Gedser! Desværre lykkedes det ikke for dem alle sammen: Særdeles mange fløj mod ruderne, både i private haver, men også ved Marinestationen på Gedser Odde, hvor fugletætheden var meget stor, og en stor del af dem klarede ikke sammenstødet.
Sammen med den bastante vind fra østlige retninger kom der også mere sjældne gæster fra Rusland og egnene på den anden side af Uralbjergene: Der blev på fuglestationen ringmærket seks hvidbrynede løvsangere og en fuglekongesanger. Endvidere en afvigende gærdesanger her sent i oktober, sikkert en af de østlige racer, hvilket vi håber på at få undersøgt ved hjælp af DNA. Derimod lykkedes det os desværre ikke (endnu) at få del i den igangværende indflyvning af den meget sjældne sibirisk jernspurv, som er fundet på Christiansø, Bornholm, København, Nyord og et par steder i Jylland. Arten var indtil i år kun fundet én gang i landet, (Christiansø oktober 1992). Men trækket er her i begyndelsen af november endnu ikke overstået, så der er håb endnu for noget rigtig spændende – fugle er fantastiske!
Mvh. Hans Lind
Gedser Fuglestation