Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (104)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

To gange tristis for første gang

søndag 26. november 2023
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Da det var mere koldt forventede jeg fart allerede fra første runde, men det holdt ikke stik. Det var ret stille i nettene indtil klokken næste 11 hvor lidt opklaring kom og der kom også gang i fuglene.

På runden 10.15 hænger der en sanger i nettet og på afstand ligner det en tristis(sibirisk gransanger) og når jeg kommer hen kan jeg se at den var god nok, så det var første for i år. Men det var ikke slut for på runden 11.45 hænger der sørme en til. Det er første gang at 2 er fanget på en dag her nede.

Pga fart på fuglene valgte jeg at fortsætte lidt længere så nettene var oppe til 14.15 var der kun var tomme net.

Lige nu ser det ud til at der kan komme lidt nedbør i morgen tidlig, men forhåbenlig holder det ikke stik.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Gærdesmutte/Wren 1/0

Rødhals/Robin 0/1

Solsort/Blackbird 7/2

Sibirisk gransanger/Tristis chiffchaff 2/0

Stillits/Goldfinch 5/0

Grønsisken/Siskin 32/0

Gråsisken 11

Nordlig gråsisken/Redpoll 8/0

Lille gråsisken/Lesser redpoll 7/0

Total 73/3

GFU fd 1209

Trækket på Odden: Efterårets første sne på sydspidsen blev kun til lidt fnug på kikkerter og teleskop på en søndag, der ellers mest var overskyet med svag, men kold vind fra nordvest. På læsiden af marinestationen, som var den med udsigt over havet, føltes det ligefrem lunt og dejligt, da skyerne forsvandt, og solen fik lidt magt mod slutningen af perioden.

Vi var to om tællingen, da Louis Hansen allerede var på plads i god tid før en meget smuk solopgang, og vi fik talt 335 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) som dagens suverænt mest talrige art i trækket.

Mens vi arbejdede med at registrere fuglene, blev vi kontaktet af en ung mand, som ville gøre opmærksom på en ung Dværgmåge (Hydrocoloeus minutus), der ledte efter mad tæt på kysten, og så var han i øvrigt interesseret i at vide noget om arbejdet. Det viste sig at være Kai Klawitter på 17 år og fra Graal-Müritz lidt øst for Rostock. Han fortalte, at han er medlem af fuglegruppen i den tyske naturbeskyttelsesforening NABU’s afdeling i Rostock og godt kan lide at tage sin cykel med på færgen til Gedser for at se på fugle i området.

På en melding fra Henrik om, at han havde fanget en Sibirisk Gransanger (Phylloscopus collybita tristis), som er en mere grå og hvid underart af vores egen Gransanger, for Kai Klawitter ind til fuglestationen for at se fuglen. Han havde været i træning som ringmærker på øen Langenwerder i bugten ved Wismar vest for Rostock, så han fik også lov at komme med Henrik på et par runder, før han skulle med færgen tilbage.

Måske har vi på den måde fået en kontakt til fuglestationsmiljøet i Nordøsttyskland, og så er det en helt fin begivenhed.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen