Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (105)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Beskeden dag langt ind i Østersøen

tirsdag 21. september 2021
af Vagn Lind & Ole Friis Larsen

Ringmærkning på stationen: Vi ønskede os i går at vi igen i dag ville få en god mærkningsdag i haven. Og det fik vi så !

20210921 062632Udsigten mod øst ved solopgang
Stille og overskyet vejr fra morgenstunden, - perfekt ringmærkningsvejr. Det blev ikke til de store seværdigheder eller sjældenheder, men almindelig travlhed gennem hele standardtidens 5 timer.

Igen var det Gransangerne og Rødhalsene, der dominerede, men også i dag rigtig godt efterfulgt af Munke. Vi fik ikke helt så mange fugle som i går men dog godkendt.

IMG 5549Munke dominerede dagen

Hans og jeg fik op ad formiddagen besøg af Gert, som straks blev sendt på en tur rundt og ”plukke” fugle ved nettene. Der var rigeligt at se til for to ringmærkere i dag.

Vores ønske for i morgen må være noget ud over det sædvanlige. Hvad med noget med "bryn" ??

Dagens fangsttal:21sept21

Trækket på Odden: Tirsdag må betegnes som en sølvfarvet dag. Der var ganske vist en solopgang i rødt med synlig sol, men den forsvandt hurtigt op i skydækket, og så blev det blidt bølgende hav med næsten ingen vind sølvskinnende. Desuden blev det ikke nogen gylden dag med hensyn til tal, hverken inde på stationen eller ude på odden.

Gedser skarver 00001 01Skarver (Cormorants) i tidligt dagslys. Lykke er ... et sted at stå til tørre efter morgenmaden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Skyerne holdt stand og udsatte trækket af rovfugle til sidst på formiddagen efter standardtidens fem timer, og på havet var trafikken træg og spredt. Mest bemærkelsesværdigt var måske indtrykket af sammenhæng i trækket dybt ind i Østersøen. Mandag talte vi 9.700 trækfugle ved Gedser Odde, og tirsdag blev det til lidt over 3.000, som endda blev boostet af, at vi talte 800 Landsvaler (Swallows) med.

Tilsvarende var det for vores kolleger, som hver dag står på samme tid og tæller det samme træk 870 kilometer længere inde i Østersøen ved Põõsaspea neem i Estland. Der talte de 8.400 fugle mandag og 2.500 tirsdag. Begge steder var tirsdagens træk altså under en tredjedel af mandagens tal. Det højeste tal i Estland var tirsdag 570 Havlitter (Long-tailed Ducks). Dem har vi ikke set nogen af endnu ved Gedser Odde, men vi kan åbenbart godt begynde at kigge efter dem i de næste dage.

Rovfugletrækket var tirsdag beskedent, men artsrigt med Blå Kærhøge (Hen Harriers), Fiskeørn (Osprey), et par Dværgfalke (Merlins), som vist ikke rigtig trak, en Lærkefalk (Hobby), som også stoppede op for at fouragere i området, Spurvehøge (Sparrowhawks), Tårnfalke (Kestrels), Røde Glenter (Red Kites) Rørhøge (Marsh Harriers) og en Musvåge (Common Buzzard).

Gedser graaender 00001Mange Gråænder (Mallards) er kendt som 'franskbrødsænder' i parker eller udsatte fugle til jagt, men de findes også som rigtige vilde fugle, der blandt andet kan ses på træk i Østersøen. Foto: Ole Friis Larsen

På havet var det mest fraværet af fugle, der prægede morgen og formiddagen, indtil det begyndte at småregne ved 13-tiden. Lidt forandring var der dog med 41 Gråænder (Mallards).

Tak for assistancen til dem, der kom og hjalp til.

Vi så i alt 3.100 fugle på træk over havet i løbet af seks en halv time. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Vagn Lind, Hans Lind, Alex Rosendal, Ole Friis Larsen